Доста трудно е в Анкара сам да откриеш волейболна зала „Башкент”. Можеш да опиташ да обясняваш на таксиметровия шофьор, че искаш да те закара до голямата зала, там, където се играе полуфинала от турското първенство между „Зираат” и „Фенербахче”, но едва ли пак ще те разберат. Друго е обаче, когато кажеш да те закарат до „туркиш волейбол федерейшън”, тогава всеки местен асоциира волейболния център на Анкара. И това не е случайно.

Всъщност зала „Башкент”, едно от най-добрите волейболни съоръжения, е част от комплекса на Турската федерация по Волейбол. Волейболният комплекс е завършен през 2009 година и е идея на ръководството на турската федерация, финансирана от правителството на южната ни съседка. Всъщност спортът е на огромна почит в Турция и е основен приоритет на властта. Така централата на волейбола има три аналогични комплекса в Анкара, в Истанбул и в Измир.

Зала „Башкент” е с капацитет 7 623 места за зрители, а прилежащата й тренировъчна зала „Баштепе” с 1 000. На отборите са на разположение 10 съблекални, фитнес салон, зала за пресконференции със 100 места, 180 седящи места за медиите на игрището. Във волейболния комплекс се намира още Volley hotel с 33 луксозни стаи, Музей на волейбола, конферентни и ВИП зали, както и паркинг със 120 парко места.

Голямото постижение на държавната политика обаче е училището. Стотици деца учат в гимназията с вход срещу залата и тренират всекидневно волейбол. Централата на турската федерация също е ситуирана в комплекса. Ръководството на турския волейбол се помещава в голяма административна сграда, а администрацията работи в нюз рум с изглед към игрището на „Башкент”. Над 50 са щатните служители на федерацията, които всекидневно администрират волейбола в Турция. По време на реализацията на големи турнири щатът набъбва до 100 без да броим десетките доброволци, които най-често са студенти. Домакините любезно не отговарят на въпросите колко е годишната издръжка на федерацията и какъв бюджет им е предоставен да управляват, за да домакинстват големи международни форуми. Все пак неофициално администратори споделят, че става въпрос за сума над 10 милиона евро. Всички са единодушни, че спортът е приоритет на властта и не срещат никакви спънки при желанието си да домакинстват световни спортни форуми.

Волейболната зала „Башкент” е наистина уникално волейболно съоръжение. Залата може да бъде разделена със специална завеса на две или четири части. Два волейболни мача могат да бъдат играни по едно и също време без никакви проблеми, а при разделянето на залата на четири могат да бъдат водени четири успоредни тренировки. Тази година „Башкент” е домът на Квалификациите за Европейското първенство за мъже 2011, final four на Европейска лига жени 2011, финалите на Европейското първенство 2011 за кадети, финалите на Европейско първенство 2011 за девойки, както и други международни волейболни прояви.