По оценка на Forbes през януари тази година в четворката на най-богатите рапъри на планетата влизат Пи Дидди, Джей-Зи, Доктор Дре и Браян Уилямс, по-известен като Birdman. Състоянието на последния се оценява на $100 милиона, и като повечето от хип-хопърите, той е неравнодушен към скъпите и редки коли. В колекцията на Птичаря вече са Bugatti Veyron ($2 млн) и Maybach Landaulet за $1,5 млн. Сега към тях се присъедини и уникалния супер-Maybach – Exelero, за който Уилямс е заплатил $8 млн.

Историята на Maybach Exelero е доста интересна – колата е направена по поръчка на немската компания за гуми Fulda – стар партньор на Maybach. Тя е проектирана от инженерите на Maybach в съдружество със студенти от Политехниката на Пфорцхайм, а постройката на колата е дело на италианското каросерийно ателие Stola. В 2005-а колата е представена на публиката в Берлин и прави истински фурор, не само с футуристичната си външност, но и с техническите си парамeтри и динамични възможности. Maybach Exelero има шестлитров, 12-цилиндров мотор с двойно турбо с мощност 700 к.с. и максимален въртящ момент от 1020 Нм. На изпитателната писта Нардо в Италия показва максимална скорост от 351 км/ч, ускорява се от място до 100 км/ч за 4,4 сек. – страхотни показатели за толкова голям автомобил – дължина 5,89 м и ширина – 2,14 м.

Maybach Exelero е създаден като шоу-кар за демонстрация на новите гуми на Fulda, и никога не е ставал въпрос за някакво, дори и малкосерийно производство, заради огромната му цена. Малко преди кризата от 2008-2009-а Fulda реши да го продаде срещу 5 милиона евро, но не успя да намери купувач. Кризата като че ли отмина и Maybach Exelero дочака нов собственик. Няма съмнение, че доста често ще го виждаме в клиповете на рапъра и че ще го вози по хип-хоп купоните.

Ето ни: http://youtu.be/gdEeMOV1oYU