Емблемата на Chevrolet във формата на папийонка добива международна известност след представянето й лично от съоснователя на фирмата Уилям C. Дюран през 1913 година. По това време компанията Chevrolet е само на две години, но вече твърдо е поела по пътя към обществото на най-големите автомобилни производители в световен мащаб. Представянето на ясна, отчетлива емблема на едва прохождащата на пазара марка предизвиква силно чувство за идентичност както в самата компания, така и при нейните клиенти. Чувство, което продължава да съществува и до днес.

Официалната версия за това как емблемата се е появила на бял свят е добре известна. В историята, потвърдена лично от самия Уилям Дюран, се казва, че вдъхновението за създаването на този знак е дошло вследствие на мотив, който Дюран вижда върху десена на тапетите в парижки хотел. Според официалното фирмено издание „The Chevrolet Story”, издадено през 1961 година по повод 50-ата годишнина на Chevrolet, ‘Емблемата се появява за първи път във въображението на Дюран през 1908 година, когато пътувайки по света, той вижда безкрайно повтарящия се мотив върху десена на тапетите на френски хотел. Той откъсва парче от тапета и го прибира, за да го покаже на свои приятели с идеята, че от изображението би могло да излезе сполучлива автомобилна емблема.’

В същото време съществуват и противоречащи на гореописаното разкази относно първата поява на емблемата и за да бъде интригата пълна, два от тях са дело на членове на семейство Дюран. През 1929 година Марджъри – дъщерята на Уилям Дюран, публикува своята книга „My Father”. В нея тя разказва как той отвреме-навреме драскал по листа на масата в трапезарията, скицирайки различни автомобилни емблеми. ‘Мисля, че беше в паузата между супата и пърженото пиле на една вечеря, когато той скицира изображението, което се използва като емблема на Chevrolet и до днес’, споделя тя своята версия за раждането на папийонката.

Повече от половин столетие по-късно изниква и още един разказ по случая – този път отбелязан в брой на фирмения „Chevrolet Pro Management Magazine” от 1986 година. Там интервюираната 13 години по-рано Катрин – съпруга на Уилям, си спомня момент от ваканцията, която семейството прекарва в Хот Спрингс, щата Вирджиния през 1912 година. Докато чете вестник в хотелската стая, вниманието на Уилям е привлечено от някакво изображение, за което той казва – „Мисля, че това би било много добра емблема на Chevrolet“. За съжаление, Катрин не уточнява какво е било изображението или как е било използвано.

Tова парченце ценна информация се оказва напълно достатъчна, за да вдъхнови Кен Кауфман – историк и редактор на „The Chevrolet Review”, да потърси евентуални доказателства за наличието на истина в нея. Резултатът от неговото изследване на фактите се оказва забележителен – в брой от 12 ноември 1911 година на излизащия в щата Джорджия вестник „The Constitution”, Кауфман попада на реклама, публикувана от производителя на брикети „Southern Compressed Coal Company” за техния нов рафиниран горивен продукт с наименованието „Coalettes”. Логото на „Coalettes” се оказва напомнящо на папийонка изображение с наклонени странични линии – изключително близко по форма на емблемата, която скоро след това ще се превърне в символ на автомобилите на марката Chevrolet. Дали това не е същата – или подобна на нея реклама, която Уилям Дюран и неговата съпруга ще срещнат на страниците на вестника година по-късно в няколко щата по на север? Датата на публикацията във вестника е още един куриоз, добавящ масло в огъня, имайки предвид, че Chevrolet Motor Company е основана само девет дни по-рано.

В рамките на няколко години, папийонката започва да се утвърждава като категоричен символ на марката Chevrolet – до момента се счита, че първата употреба на фирмения знак за реклама на марката е в броя на вестник „Washington Post” от втори октомври 1913 година. „Търсете тази емблема”, гласи посланието над папийонката. И потребителите по целкия свят продължават да го следват и до днес.

Въпреки това вариациите по темата за произхода на легендарната емблема съвсем не свършват дотук. Друго обяснение за нейната форма изтъква приликата й със стилизирана версия на кръста от националния флаг на Швейцария – родната страна на основателя Луи Шевроле, роден на Коледа 1878 година в семейство на френски родители в Ла Шо дьо Фондс, кантон Нюшател.

Източник: www.chevrolet.bg