На снимката: Любо Минчев

Евроинс Черно море (Варна) сътвори първата изненада в плейофите на VIVACOM Националната Баскетболна Лига, след като „моряците” се наложиха над Рилски спортист (Самоков) с 91:85 и по този начин поведоха с 1:0 в серията, която  се играе до две победи от три мача. Най-резултатни за възпитаниците на Любомир Минчев бяха Александър Янев и Пламен Алексиев, които вкараха по 19 точки, Тихомир Желев приключи с 16, а Милчо Борисов и Николай Колев завършиха съответно с по 13 и 11 точки. Александър Радоевич приключи двубоя с „дабъл-дабъл” – 15 точки и 10 борби, Владимир Мийович вкара 14, а Богдан Боев и Димитър Караджовски завършиха с по 12 точки.

През първото полувреме двата отбора си размениха по една четвърт, като през първите десет минути домакините от Самоков се представиха далеч по-добре и единствено тройка на Тихомир Желев в края ги лиши от двуцифрен аванс – 30:21. През втората четвърт ситуяцията на терена се преобърна на 180 градуса, след като варненци затегнаха играта си в защита и за осем минути игра успяха да изравнят – 38:38, а в заключителните 120 секунди преди почивката Пламен Алексиев и Тихомир Желев се разписаха за 42:39 в полза на Черно море.

 Наставникът на варненци Любо Минчев остана много доволен от играта на отбора и от резултата.

В първите три минути на третия период момчетата на Росен Барчовси съумяха отново да изравнят и дори да поведат с пет точки благодарение на Радоевич и Мийович, но след това, домакините допуснаха поредица от грешки, а под другия кош Касабов, Желев и Борисов не пропуснаха за 60:60 след 30 минути игра.

БФБ