Пловдив ще спечели над 10 млн. евро покрай домакинството на европейското през септември и световното догодина, обяви изпълнителният директор на Международната федерация по гребане (ФИСА) Мат Смит.

Швейцарецът инспектира подготовката на Града под тепетата да домакинството на двете състезания.

„Пристигнах тук, за да задам общо 126 въпроса. – каза Смит. – Не бях удовлетворен на 100 процента само на 4 от тях, но до началото на шампионата остават още 4 месеца.

Швейцарецът обяви, че има да се прецизират дребни детайли:
„Единият от тях е къде ще е кабинетът на вашия министър на спорта Свилен Нейков, когото доскоро познавах като един от най-добрите треньори по гребане в света“, пошегува се директорът на ФИСА.

Подготовката за европейското вече върви с пълна сила. Община Пловдив е заделила над 1 млн.лв. за инфраструктура на канала, нова дограма, тавани и климатизация на финалната кула, а спортното министерство – 750 000 лв. за закупуване на съдийски катамарани, ново стартово устройство и 1800 шамандури, обавиха министър Свилен Нейков и зам.-кметът Георги Титюков.

По време на европейското пре септември в Пловдив  Международната федерация ще избере домакина на първенството през 2013-а измежду Севилия (Испания) и Сегед (Унгария).
А след 2013-а  шампионатите на Стария континент ще се провеждат преди световните първенства, а не какво е досега – преди тях, съобщи още Мат Смит.

За европейското първенство досега има заявки от 34 държави и от над 600 състезатели, а за световното се чакат близо 120 гребци от 60 страни.

„България има необходимите условия за провеждане на шампионат от такъв ранг. Вярвам, че ще се справим –  заяви Свилен Нейков. –  Благодаря на Международната федерация за оказаното доверие. Министерството на спорта ще подкрепи и ще помогне за провеждане на европейското на високото ниво.“

„Ползата за българското гребане от предстоящите две състезания е огромна.  – каза председателят на федерацията Светла Оцетова, която е и технически директор наФИСА. – Ще се възстанови инфраструктурата както за тренировки, така и за провеждане на международни регати. Голяма е ползата и за самия град Пловдив. Първенствата ще доведат много участници, туристи и зрители. Организацията на подобно събитие осигурява на града домакин между 5 и 10 милиона евро. С добра организация се надявам да помогнем за имиджа на спорта гребане и на Пловдив.”