На снимката: Тихомир Грозданов

В двубой срещу българина ще се изправи Аксел Мишон от Франция

Тихомир Грозданов стана един от финалистите в първия турнир от веригата фючърси Zagorka Tennis Cup във Варна. Българинът постигна победа над поставения под No. 4 в основната схема Милян Зекич от Сърбия с 2:1 сета (6:3 4:6 7:6[5]) след напрегнат двубой на централния корт на ТК „Черно море – Елит“. Варненецът, който преди седмица навърши 24 години, започна много силно мача и поведе с 3:0. При 3:1 и сервис на Грозданов дойде и най-възловият момент в сета, Тото падаше с 0:4, но след силни сервиси успя да изравни и в крайна сметка да вземе подаването си. До края на сета Тото нямаше проблеми и се наложи над своя съперник с резултат 6:3. Във втората част младата надежда на сръбския тенис Милян Зекич засили сервиса си, при 3:2 постигна пробив и поведе с 4:2. В следващия гейм Грозданов върна пробива, а след това и изравни резултата. При решаващото сервиране Тото направи повече грешки и загуби втория сет с 6:4. Третият сет се движеше равностойно, двамата играчи размениха отново по един пробив за 6:6. В тайбрека тенисистите показаха завидна психика, добри ретури и динамична игра при мрежата. Все пак класата и опитът на варненеца Тото Грозданов му помогнаха да пробие подаването на Зекич, а след това и да затвори решаващия тайбрек на 5 точки. След тази победа Грозданов се класира за финала на Zagorka Tennis Cup във Варна, където ще се изправи срещу французина Аксел Мишон.

По-рано през деня на същия корт Аксел Мишон от Франция отстрани румънеца Адриан Кручат в дълъг и оспорван двубой, продължил 3,30 ч. В първият сет двамата състезатели бяха напълно равностойни до резултат 5:4, когато Мишон успя да пробие сервиса на Кручат и поведе с 1:0. Във втората част двамата тенисисти отново показаха, че разполагат с добра физическа и психическа подготовка, при 3:2 Кручат проби, но след това Мишон също спечели сервиса на противника си. При последвалия тайбрек румънецът Кручат успя да надхитри Мишон и изравни резултата (7:6 [6]). В третия сет Мишон беше по-съсредоточен в дългите разигравания и спечели с 2:1 сета (6:4 6:7(6) 6:2).

Финалната фаза на фючърса предстои утре с мач от 11:00ч (при подходящи атмосферни условия) на централния корт на ТК „Черно море – Елит“. Непосредствено след срещата ще се проведе и церемония по награждаване на победителя в турнира. Пълна информация за развитието на състезанието, резултати в реално време и снимки можете да намерите на страницата www.tennis.zagorka.bg .