Едни от най-успешните родни тенисисти ще спорят за титлата на кортовете на ТК

„Левски-София”

Най-изявените български тенисисти ще се включат в третия турнир от веригата фючърси за мъже Zagorka Tennis Cup 2011 в ТК „Левски – София”. Турнирът започва на 14 май с квалификации и ще продължи от 17 до 22 май с основна схема сингъл и двойки. Форматът на състезанието предвижда квалификации в схема за 64 състезатели, 32 състезатели основна схема сингълс, 16 състезатели основна схема двойки.

Международният турнир в София е третият последен от тазгодишното издание на веригата фючърси Zagorka Tennis Cup. В рамките на веригата вече се проведе първият турнир във Варна (от 30 април до 9 май), а в момента се играят мачовете от основната схема на втория фючърс в Пловдив (до 15 май). Много от състезателите, заявили участие в предходните два турнира, ще се включат и в надпреварата в София. Тихомир Грозданов, който стана финалист на фючърса във Варна и на финала отстъпи пред французина Аксел Мишон, ще бъде поставен под No. 5 в основната схема за София. Пред него на позиции 4, 3 и 2 са поставени съответно Петру Лунчану, Виктор Анагнастопол и Разван Сабау от Румъния. Водач на схемата ще бъде Микаел Линцер от Австрия. От българска страна според класирането си в световната ранглиста в основната схема ще вземе участие Тодор Енев (поставен под No.15).  

За разлика от миналогодишния Про-Ам формат, през тази година Загорка фокусира усилия в подкрепата на българския тенис на високо професионално ниво. В състезанието в София ще се включат тенисисти от различни страни с позиции в ранглистата на ATP. До момента интерес към състезанието са проявили Франция, Италия, Холандия, Украйна, Румъния, Гърция, Русия, Швейцария, Беларус, Македония и др. От българска страна в турнира ще участват най-добрите ни тенисисти: Тихомир Грозданов, Тодор Енев, Валентин Димов, Иво Трайков, Димитър Кузманов, Петър Трендафилов, Серафим Грозев, Александър Лазов и други.

Принципът на участие в основната схема на турнирите включва 20 състезатели с най-предно класиране в ранглистата на ATP, 8 финалисти от квалификациите и 4 състезатели с „уайлд кард”. И трите турнира са с награден фонд от по $10 000 съгласно разпоредбите на ITF. Тридневните квалификации за основна схема ще определят 8-на финалисти, които ще продължат участието си в основната фаза на турнира. Двубоите ще се играят на пряка елиминация в 2/3 тайбрек сета. В понеделник започва надпреварата по двойки в основна схема, а паралелно от вторник стартира и основната схема сингълс. Финалите на двойки и сингълс са съответно в петък и неделя. Победителят получава $ 1300 и 18 ATP точки, завършилият на второ място – $ 900 и 10 ATP точки, а класиралият се на трето място – $ 480 и 6 ATP точки. Останалият награден фонд се разпределя между другите призови класирания.

И тази година, както досега, спортното събитие се провежда с подкрепата на Столична община. В церемонията по награждаването на финалистите, която ще започне непосредствено след финалния мач на 22 май, ще вземат участие високопоставени представители на Община София, както и организаторите от Загорка и ТК „Левски-София”.