Spyker Cars, собственик на шведската Saab Automobile AB, и компанията Hawtai Motor развалиха съглашението си, според което китайската компания трябваше да получи 29,9 процента от Spyker за 120 милиона, подписано на 3 май. Сделката трябваше да бъде одобрена от властите в Китай и Швеция, и от Европейската инвестиционна банка, отделила през 2010-а 400 милиона евро за реструктуризация на Saab. Според боса на Spyker Виктор Мюлер, Hawtai не е получил одобрение от китайското правителство, което е довело до развалянето на договора.

Преди това от Spyker заявяваха, че партньорството с Hawtai ще позволи на Saab да продължи изпълнението на бизнес-плана си, заради осигуряването на необходимото средносрочно финансиране и ще даде възможност за навлизане на пазара в Китай. Китайците пък щяха да получат достъп до технологиите на Saab, като партньорството със старата шведска марка щеше да им позволи, освен получаването на нови технологии, да излязат и на международния пазар.

В края на април в играта около Saab се намеси руският олигарх Владимир Антонов, който през 2009-а имаше 29,9 процента от Spyker, но при продажбата на Saab, тогавашният му собственик GM заподозря руснака в кpиминални връзки и настоя той да излезе от сделката. Той продаде пакета си от 4,6 милиона акции на Мюлер, давайки му и допълнителен кредит за закупуването на Saab. Според условията на продажбата тогава Антонов нямаше право да се върне отново преди 2016-а. По-късно Швеция и General Motors разрешиха на олигарха да си върне 29,9-е процента в Spyker, на който остава да получи и последното разрешение – от Европейската инвестиционна банка.

От Spyker твърдят, че не са се отказали от сделка с китайска фирма, като за целта в момента са стартирали сериозни преговори със строящия автомобилен завод у нас Great Wall. Ако постигнат съгласие, то отново ще трябва да мине за утвърждаване от китайската държава.