Днес в София стартира третият последен турнир от веригата фючърси Zagorka Tennis Cup 2011 с награден фонд $10 000. В следващите три дни до 16 май на кортовете на ТК „Левски – София“ ще премерят сили 60 състезатели, които ще се борят за 8 места в основната схема на фючърса.  

През първия ден от квалификациите ще играят 24 български тенисисти, които ще състезават както със свои сънародници, така и с професионални състезатели от Украйна, Румъния, Русия, Македония и Гърция. До този момент е ясно, че напред продължават Динко Халачев, Андреас Нейков и Петър Трендафилов. Халачев надви Златозар Димитров (6:2 6:2), Нейков се наложи над Александър Стояновски (6:2 6:0), а Петър Трендафилов победи Александър Велев (6:4 6:1).

Младият Милен Янакиев, който се състезава за Германия, също ще продължи към следващия кръг от квалификациите, след като се наложи над холандеца Жерон Бернар (6:4 6:4). Досега от надпреварата отпаднаха  Антонио Стойнев и Адриан Стоименов. Стойнев  отсъпи пред своя гръцки съперник Атанасиос Вербис (3:6 6:3 3:6), а украинецът Павел Кузин надви Стоименов с 6:2 6:2.

Осмина финалистите от квалификационната фаза ще участват в основния етап на фючърса, който започва в понеделник с мачове по двойки. Във вторник започва основната схема, в която сили ще премерят топ ракетите на България и изявени състезатели от различни държави – Микаел Линцер от Австрия, румънците Разван Сабау, Петру Лунчану и Виктор Анагнастопол, Марко Симони от Италия и др. Форматът на състезанието предвижда 32 състезатели за основна схема сингъл (20 състезатели с най-предно класиране в ранглистата на ATP, 8 финалисти от квалификациите и 4 състезатели с „уайлд кард”) и 16 състезатели основна схема двойки.

В петък предстои финалът на турнира за двойки, а в неделя  – на сингъл. Мачовете от квалификациите са с начален час 10.00 часа. Двубоите се играят на пряка елиминация в 2/3 тайбрек сета. Турнирът е с награден фонд $10 000 съгласно разпоредбите на международната тенис федерация. Победителят получава $ 1300 и 18 ATP точки, завършилият на второ място – $ 900 и 10 ATP точки, а класиралият се на трето място – $ 480 и 6 ATP точки. Останалият награден фонд се разпределя между другите призови класирания.

Пълна информация за развитието на турнирите от веригата, схема на участниците в квалификацията и резултати можете да намерите на страницата www.tennis.zagorka.bg .