„Тиха революция!“ Hапълно в духа на рекламата Lexus CT 200h тръгва напълно безшумно – достатъчно е да се натисне бутона Start и да се дръпне това нещо, което трудно бих нарекъл скоростен лост, а по-скоро някакъв вид играчка. Е, след няколко километра колата потреперва и с остатъка от тока се запалва нормалният роден ДВГ. Отиде си абсолютната тишина, но не и революцията, която е на доста по-друго място – с модела си СТ 200h Lexus прави крачка назад в голф-класата, търсейки по стария модел на Ленин две крачки напред за успеха на първия си хибрид в компактния клас.

В интерес на истината японците направо проспаха темата премиум-хечбек, с което донякъде европейците им върнаха удара нанесен с японската „паркетна“ и хибридна атака. Когато след четири пропуснати години в Страната на изгряващото слънце се усетиха и решиха да направят малък лексус Audi, BMW и Mercedes вече бяха напред с над половин милион премиум хечбеци голф-клас годишно! Връщайки топката с разумен ход, предлагащ нещо по-различно и не по-малко премиално, Lexus извади този модел, който, засега е единственият малък електробензинов „премиум“.

Може би трябва и да пообясним малко, тази странно звучаща на български дума. Премиум е преди всичко качество, гарантирано от определената марка. Вътре в салона полиран метал, аромат на кожа, мека и качествена пластмаса, приятна на допир, удобни седалки с маса регулировки – конкретно при Lexus CT 200h цели осем с електропривод. Лек щрих към темата – пускаш стъклото и то автоматично забавя при последните десетина сантима от хода си, без звук скривайки се във вратата. Не се икономисва в звуковата изолация – при коефициент на челно съпротивление 0,28, не се чува аеродинамичния шум дори и при магистрални скорости. И още нещо – за да харесаш странния на вид Prius, трябва да си доста „чалнат“ в зелената посока, докато малкият нов хибриден Lexus е нетипично хубав за японска кола! С добри пропорции и силни детайли, благодарение на стила L-finess, преведен на езика на компактните форми.

Вътре в малкия CT 200h е хубаво. Сядам точно както обичам – колкото се може по-ниско до пода с почти прави крака, на високия централен тунел са разположени почти всички команди и връзки, включително и селектора Remote Touch, попадащ точно под ръката. Е, няма я обратната връзка като при кросовъра Lexus RX, но пак е удобен, както и селекторът на предавките, независимо от вида си на играчка и съответните си размери. Селекторът на предавките е нефиксируем, както при BMW, минаването в режим Parking е с бутон. В японският вариант на модела има и псевдоръчен режим за смяна на предавките с лостчета на волана.

Толкова разкошен салон в голф-класа още не бях виждал – приборното табло и тунелът са частично тапицирани с кожа съшита с едър бод, а в комплектацията Luxury над жабката дори има апликация от истинско дърво. В багажника мястото не впечатлява, но под пода има доста обемисто сандъче, а под него е резервната гума. Гърбът на задната седалка се сгъва на части и на цяло, образувайки равен под.

На какво разчитат японците за да се противопоставят на немската голяма тройка в сектора – ако става дума за някакъв дизайн, динамика или управляемост, не бива да си и помислят. Направлението на удара е в икономичността – под капака на CT 200h е монтиран хибриден силов агрегат от Toyota Prius, обединяващ възможностите на бензинов, четирицилиндров мотор почти 100 к.с., работещ по цикъла на Аткинсън /за него някой друг път/ и електромотор 82 к.с.. Под пода на багажника е разположен никелметалхидриден акумулатор с капацитет за изминаване на няколко километра на ток от колата със скорост до 45 км/ч. Но и тук не е силата на колата, а в смесения цикъл на управление, в който, според производителя, тя разходва едва 3,8 л на 100 км, отделяйки в атмосферата почти рекордните 87 г/км въглероден двуокис / а не диоксид, както непрекъснато ни набиват в главите от телевизионните новини!/.

С този разход в редица европейски страни малкият Lexus получава и ред „екологични“ плюсове във вид на намаления на данъци и бонуси при закупуването. Има и „скрити“ плюсове – намалени са разходите по техническото обслужване, няма съединител, моторът няма стартер, отделен генератор и ремък за задвижването му, а рекуперативното спиране удължава живота на накладките. Дори и на гумите, които, според хората на марката, щели да имат по-дълъг живот, заради по-правилното разпределение на масите в колата с разполагането на акумулатора в багажника.

Тръгването е доста рязко – още веднага електромоторът предлага пълният си въртящ момент от 207 Нм, след това нещата са нормални за автомобил с маса 1400 кг и мощност 136 к.с. Реакцията на газта в икономичния режим Eco е доста вяла, което си е нормално при гонене на стотинките. Всяка болка си има и лек – плюйте на икономията, която за всички е ясно, че е майка на мизерията и пробвайте режима Sport. Lexus-ът е друг – воланът става по-тежък, колата по-рязко реагира на педала на газта, при рязкото му пускане електрониката не гаси мотора, позволявайки по-ефективно спиране. Тогава разбираш, че потенциалът на шасито е доста над този на силовия агрегат.

Японците намекват, че това шаси напълно може да поеме по-як вариант, да речем CT 350 и дори Lexus CT F. А засега подгряват интереса с версията CT 200h F Sport с по-агресивна предна броня и спортно окачване. Колата стои твърдо в завоите и по-опитните дори могат да вкарат на входа в завоя задния мост в леко плъзгане, независимо, че неизключваемата система за стабилизация не дреме. Ако сте фен на по-спортните неща можете да си поръчате допълнителни разпорки с демпфери в предното и задно окачване.

В режимите Eco и Normal таблото свети в синьо, а при почервенява, като донякъде абстрактният индикатор за разход на енергията се заменя от не по-малко виртуален оборотомер, чиито показания не винаги отговарят на реалните обороти на мотора.

За кого е тази кола? Явно най-вече за поклонниците на марката и „пришълци“ – най-вече бивши „тойотаджии“. Базовият вариант е на цена 54 000 лв, което е съвсем малко над базовата цена на Prius, ниво Luna – 52 660 лв. В топ-варианта си Lexus CT 200h Luxury е доста по-скъп от най-скъпия Prius – Sol Plus – 75 700 срещу 62 660 лв. Lexus на цената на Toyota си е вече революция! А и у нас автомобилът върви с 5-годишна гаранция или за пробег от 160 000 км, по време на която купувачите ще могат да разчитат и на безплатната поддръжка, предлагана от Toyota и Lexus за хибридните си модели.