BMW обяви, че по време на форума INTERSAFE 2, ще демонстрира за първи път в света нова система за активна безопасност, която гарантира допълнителна сигурност при завой наляво.

Новата система, която ще бъде представена с помощта на тестова версия на последното поколение на петата серия на BMW, се включва автоматично в момента, в който предусети, че водачът има намерение да завива наляво. Разпознаването на намерението се извършва на две степени- на базата на прецизното позициониране на автомобила на кръстовище (до 1 метър) с помощта на навигационната система и на нова камера, която разпознава пътната маркировка и по- конкретно, тази за завой наляво.

При активирането на мигача, три лазера започват да сканират пространството пред автомобила до 100 метра пред него. Скенерите са в състояние да регистрират както други автомобили и по-големи превозни средства, така и мотоциклетисти. Ако в насрещното платно бъде установено присъствие на кола и маневрата от страна на водача не бъде преустановена, то спирачната система на автомобила се задейства автоматично. В същото време се задейства звукова и светлинна индикация на прожекционния Head-Up дисплей на BMW-то.

Новата система за активна безопасност на BMW работи при скорост на движение от до 10 км/ч и работата й може да бъде преустановена ръчно по всяко време.