Saab Automobile и компанията- майка Spyker съобщиха, че са постигнали ново споразумение с китайска компания, което да спомогне за успешното лансиране на марката в страната, както и за стабилизирането на незавидното икономическо положение, в което се намира легендата.

Spyker и Saab Automobile са подписали споразумение за разбирателство с Pang Da Automobile Trade Co., Ltd (Pang Da), която, с повече от 1100 дилърски центъра, е най-големият автомобилен дистрибутор в Китай. Според официалната информация, споразумението включва стратегическо партньорство, което ще бъде осъществено чрез създаването на 50/50 венчър за дистрибуция и производство на автомобили Saab, както и за сглобяването на автомобили от допълнителна подмарка в Китай. Saab ще държи 50% в производствения венчър, а останалото участие ще бъде от страна на Pang Da и все още неназована страна, производствен партньор.

Pang Da ще направи плащане в размер на 30 милиона евро за автомобили Saab и се очаква да прехвърли още 15 милиона евро за нова доставка през следващите 30 дни. Pang Da ще купи и около 24% от Spyker, като оценката на сделката е 65 милиона евро, и ще има право да номинира човек за управителния борд на Spyker и/ли за този на Saab Automobile.

Усровията по сделката между Spyker/ Saab Automobile и Pang Da трябва да бъдат одобрени от няколко китайски правителствени агенции, Европейската инвестиционна банка, GM и шведския национален отдел по дълговете.