Любен Михайлов/в средата/

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков награди с почетни плакети на МФВС 54 именити наши спортисти, треньори и деятели по повод навършването натехните юбилеи и кръгли годишнини в периода 17 май 2010 – 17 май 2011 година и заголемия им принос за успехите и развитието на българския спорт.Официалната церемония се състоя в бар “Студио 5“ в Националния дворец на културата.Четирима варненци сред наградените от Министър Нейков.

Любен Михайлов Христов – майстор на спорта и заслужил треньор с особени заслуги за развитието на българската спортна гимнастика, състезател на “Локомотив“ – София, 10 години е постоянен член на националния отбор по спортна гимнастика – мъже, участва в ОИ вРим през 1960 г. и на Олимпиадата в Токио – 1964 г., където отборът печели 9-то място в многобоя. Треньор е на състезатели от националния отбор и старши треньор на Олимпийското звено в “Черно море“ – Варна.Зам. председател на ФСФД”Черно море” по учебно-спортната работа, зам.председател на ОС на БСФС.

 Георги Сакеларов – трикратен параолимпийски шампион. Спечелил два златни медала от първото участие на България в Параолимпийски игри – Сеул1988 г. Там той поставя и два рекорда – в хвърлянето на диск и на чук. На Олимпиадата в Барселона през 1992 г. отново е златен медалист на чук, а дискътму носи сребърно отличие; от Игрите в Атланта -вицешампион на диск. Той е постигнал много добри резултати и като треньор на параолимпийски състезатели.

Светлозар Желязков – Абсолютен световен шампион по спортна акробатика за 1988 г., абсолютен европейски шампион за 1985, 87-ма, 88-маг., вицешампион от Световната купа през 85-та г.; носител на 10 златни и 5 сребърни медала от световни и европейски първенства и световни купи.

Димо Вичев – заслужил треньор по спортна гимнастика, бил е старши треньор на Олимпийското звено във Варна при подготовката за участие в олимпиадите в Монреал и Москва. На Олимпийските игри в Москва женският отбор заема престижното V място.

25. Светлозар Желязков – Абсолютен световен шампион по спортна акробатика за 1988 г., абсолютен европейски шампион за 1985, 87-ма, 88-маг., вицешампион от Световната купа през 85-та г.; носител на 10 златни и 5 сребърни медала от световни и европейски първенства и световни купи.