Преди 85 години – на 12 май 1926-а, първият президент на Чехословакия Томаш Масарик получава представителен автомобил Skoda Hispano-Suiza. Професор Масарик (7.05.1850 – 14.09.1937 г. е първият президент на държавата, а колата е първата , получила емблемата със знаменитата крилата стрела.

Томаш Масарик е бил необикновена личност, знаел е перфектно руски, срещал се е лично с Максим Горки, а при избухването на революцията отива в Сибир за да формира корпус от държаните там в плен чехи и словаци, войници на Австро-унгарската империя. Масарик е бил апологет на „чехославизма“ – идеята за сливане на двете родствени народности в обща държава. Около 30 000 въоръжени не без участието на Масарик вчерашни пленници, вместо да тръгнат срещу Австро-Унгария, за да извоюват свободата на отечеството си, през 1918-а обръщат оръжието си срещу Червената армия. Е, днес чехите и словаците не са в една държава, но никой не може да бъде пророк непрекъснато…

Масарик е обичан и уважаван политик – чехите го наричат „татичек“, през 30-е години на миналия век се провежда Гран-При на Бърно за приза на Масарик, а днес пистата в панаирния град носи неговото име.

За автомобила на президента са били положени особени грижи. По това време заводите Skoda в Пилзен са били най-големият машиностроителен комплекс на бившата Австро-Унгарска империя, правили са дори оръдейните кули с 305-милиметрови оръдия за броненосци, защото империята, за разлика от сега Австрия и Унгария, е била морска държава, което обяснява и малко странното звание на унгарския диктатор адмирал Хорти. С крупнокалибрени оръдия Skoda фашистите са обстрелвали обсадения Ленинград през Втората световна война.

Автомобилното отделение в Пилзен е образувано след края на Първата световна война от основателя на машиностроителния концерн Skoda Емил Ритер фон Шкода. Правило е масивните влекачи Tilling Stevens с електромеханична трансмисия /още тогава хибриди!/ по английски лиценз и не по-малко интересните, и странни английски парни камиони Sentinel. В 1924-а Мариус фон Шкода купува лиценз от френската автомобилна компания Hispano-Suiza за шестцилиндровия й модел H6B.

Първата чешка лека кола с двойното име Skoda 25/100Ks Hispano-Suiza е била направена на 10 ноември 1924-а. По мерките на времето си това била премиум машина с горни клапани и горно разпределение на разпределителния вал с мощност 100 к.с. при 1600/мин, което позволявало на колата с маса 2,7 тона да развива максимална скорост до 140 км/ч и само липсата на надеждни гуми ограничавало карането с по-високи скорости.

Президентската поръчка идва в завода на Skoda през лятото на 1925-а. Комбинацията е доста странна – бащата на новата държава е с майка немкиня, баща унгарски словак, я колата е чешка по френски лиценз. Направо обединена Европа…

Купето на лимузината е направено в пражката работилница Messrs Brozik & Jech. То е качено на шаси номер 683 с двигател номер 388. На 10 май 1926-а автомобилът е завършен, а след два дни доволният президент прави с него първото си пътуване. Колата служи на Масарик почти десет години до оставката му. На 17-и март 1936-а е върната в завода, но по време на Втората световна война следите му се губят.

В Пилзен били направени всичко 100 автомобила Skoda-Hispano-Suiza, последният от които на 13 януари 1930-а. Всяка от тях струвала шест пъти повече от разпространената тогава Skoda 422. Един от тези автомобили бил купен дори от френския оръдеен цар Еужен Шнайдер, което подсказва че чешката кола явно е била по-добра от оригиналната Hispana-Suiza.