Тази година отборът на Ценков ще получи подкрeпа, както от министър Александър Цветков, така и от спортното министерство, в лицето на министър Свилен Нейков

17 май 2012, София – Петър Ценков – първият българин, който участва и завърши най-тежкото офроуд състезание – Дакар 2011, ще участва със свой тим в изданието Дакар 2012 – съобщиха днес на пресконференция организаторите от новосформирания спортен клуб – РалиРейд.БГ.
Събитието бе по повод официалното представяне на отбора. Нашето участие ще включва 2-ма състезатели с АТВ: Петър Ценков и Младен Вачков. Машините са изцяло подготвени от тима в България, а за база е използван моделът на Кан-Ам – Ренегад.

„Новостите за състезанието са много, но най-важните от тях са: освен Чили и Аржентина, Дакар 2012 ще включва и трета страна – Перу; 34 –то, поредно издание и 4-то за Южна Америка, ще стартира традиционно на 1 януари 2012 г. в Аржентина, но от курорта Мар дел Плата. Самият маршрут ще е по-труден, като ще мине през тежките перуански дюни” – уточни Ценков. Той допълни, че от вчера, 16 май, започна регистрацията на участниците в надпреварата, която ще продължи два месеца.

Българското участие в Рали Дакар 2012 също предвижда много новости – за пръв път ще участваме със самостоятелен Български отбор. Спортен клуб РалиРейд.БГ ще осигурява пълна техническа, логистична и информационна поддръжка на състезателите. Екипът на РалиРийд.БГ ще се ръководи от тим менижъра – Събин Коларов. Двама първокласни механици ще отговарят за техниката. Вече е осигурен специален асистентски камион Мерцедес 6х6 – собственост на клуба.

Организаторите на пресконференцията осигуриха възможност за първи път да бъде разгледано в автентичен вид АТВ-то и състезателният екип на Петър Ценков от рали Дакар 2011 – очаквана мечта на всички фенове.