Renault представи специална серия на модела Scenic и Grand Scеnic по случай 15-та годишнина от появата на модела. Серията е разработена на базата на нивото на изпълнение Expression, но е доразвита с оборудване и демонстрира по-динамична визия.

С появата си през 1996 година, Renault Scenic моментално получи широко признание, както от потребителите, така и от медиите. Моделът спечели наградата Автомобил на годината 1997 година в Европа, като победи убедително (405 точки), а на второ и трето място остават кандидатурите на Ford Ka с 293 точки и Volkswagen Passat с 248.

Петнадесет години по-късно, първият компактен многофункционален модел продължава да жъне успехи. Актуалната му трета генерация е най-търсеният модел в своя сегмент във Франция и може да се похвали с повече от 1.4 милиона реализирани представителя.

В екипировката на специалната серия на Scеnic и Grand Scenic са включени редица декоративни апликации, панорамен модулен таван, електронна ръчна спирачка, система за позпомагане на паркирането, навигационна система Carminat TomTom Live и други. От Renault са предвидили възможност за избор между шест екстериорни цветови решения, както и с богат набор дизелови двигатели с максимални мощности от 95 до 130 конски сили.