Nissan ще похарчи три милиарда йени (37 милиона долара) за укрепване фундамента на японския си завод в град Иваки (префектура Фукушима), пострадал по време на земетресението в март тази година. Това беше съобщено от президента на компанията Карлос Гон.

По-нататък ще бъдат укрепени фундаментите и на другите японски заводи – в градовете Точиги и Йокохама. По думите на Гон, финансовите вложения ще позволят да се намалят разрушенията в заводите и да се избегнат нови човешки жертви.

Земетресението с магнитуд от девета степен стана в Япония на 11 март и предизвика разрушително цунами по северо-източното крайбрежие на страната. Природната катастрофа застави компаниите Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi, Suzuki, както и около 500 производители на автокомплектации да спрат местните си заводи.

В момента практически всички японски предприятия са възстановили работа, но засега са постигнали между 30-50 процента от предишния си капацитет. Така е и в завода на Nissan в Иваки, който според прогнозите на марката ще възвърне пълния си капацитет към октомври тази година.