Тихомир Грозданов

Тихомир Грозданов, Серафим Грозев и Георги Йорданов отпаднаха след днешните осминафинални двубои на сингъл в турнира Zagorka Tennis Cup (награден фонд 10 000 долара). Холандецът Бой Вестерхоф победи Тото Грозданов със 7:5, 7:6(6), финалистът от Пловдив Микаел Линцер (Австрия) надигра Серафим Грозев със 6:4, 7:6(7), а румънецът Петру Лункану спечели с 6:1, 7:6(9) срещу Георги Йорданов. Така тримата български тенисисти, достигнали до 1/8 финал на сингъл, отпаднаха от надпреварата. След малко започват полуфиналните мачове на двойки, където Тото Грозданов и Ивайло Трайков ще играят с шампионите от Пловдив Колбе-Монеке, а Серафим Грозев и Александър Лазов ще спорят с двойката Нойкрист-Шулц.

Мачовете на сингъл с българско участие преминаха равностойно и на моменти с превъзходство на нашите. Малко не достигна на тримата ни представители, за да обърнат мачовете в своя полза, но класата на съперниците се оказа непреодолима в днешния ден. Бой Вестерхоф се класира за 1/4 финал в турнира след 2:0 сета над Тото Грозданов (7:5, 7:6 (6). И в двете части холандецът взимаше голяма преднина от няколко гейма, но с по един пробив и спечелени подавания във всеки сет Тото Грозданов успяваше да се върне в мача. В решителния тай-брек в последния сет двамата състезатели разиграха 14 точки с 11 мини пробива, като в крайна сметка Вестерхоф триумфира с 8:6 точки.

Серафим Грозев игра много добре срещу Микаел Линцер, но не можа да устои на мощната игра на австриеца (6:4, 7:6[7]). В първия сет Грозев взе успешно първите три гейма, но след пробив на австриеца той успя да затвори до 6:4. Втората част на мача беше изключтелно опорвана, като двамата играчи се разменяха превъзходството във всеки следващ гейм. В крайна сметка двубоят се реши с тай-брек, в който Линцер взе надмощие до 9:7 точки. Между двата сета се наложи лекарска намеса за Грозев.

Поставеният под №6 в схемата на турнира Петру Лункану победи Георги Йорданов с 6:1 и 7:6 след много напрегнат тай-брек с 11:9 точки. Българинът допусна три пробива срещу един в първия сет, който румънецът взе бързо. Вторият сет бе далеч по-оспорван и двамата съперници демонстрираха интересни разигравания. Йорданов успя да се върне в мача от 5:3 за Лункану до 6:5, но румънецът взе следващия гейм и в драматичния завършек постигна победата.  

Стивън Монеке (Германия) победи №7 в схемата Марко Симони (Итаия) с 6:3, 7:5, а Енрико Бурци (Италия) спечели с лекота 6:2, 6:0 срещу англичанина Джеймс Фийвър. Разван Сабау (Румъния) победи Едоардо Еремин (Италия) с 6:4, 7:5.

Малко по-късно предстоят последните два двубоя при синглите между Глеб Сакаров (Франция) и Глеб Алексеенко (Украйна), както и румънския мач между Виктор Анагнастопол и Роберт Коман. На 1/4 финал утре от 10.00 часа ще играят Линцер срещу Монеке, Лункану срещу Вестерхоф, Сабау срещу Сакаров/Алексеенко, Бурци срещу Анагнастопол/Коман.

След мачовете по единично започват и полуфиналите при двойките. Утре след мачовете на сингълс започва финала при дуетите на централния корт в ТК „Левски-София”. 

Пълна информация за развитието на турнира с резултати при синглите и двойките може да намерите на страницата www.tennis.zagorka.bg .

Георги Йорданов