Volkswagen ще снабди автомобилите си със „зрение“ и „интелект“. За целта концернът отвори в калифорнийския град Белмонт нова изследователска лаборатория, която е най-голямата извън пределите на Германия. Специалистите на новия център ще разработват електронни системи и различни нови полезни функции, който в бъдеще ще навлязат в серийните модели на групировката.

В изследователския център над иновационни проекти в тясно сътрудничество с хората на Google, Oracle и Nvidia ще работят стотина специалисти – инженери, проектанти и дори психолози. За осигуряване на успешната им работа Volkswagen е отделил солиден бюджет от $20 милиона годишно.

Сред новостите ще е системата за самостоятелно паркиране на колата. Тя ще позволи маневрата да става без участието на водача, като колата ще си търси място по паркинга и при намирането му ще го заема. След това, с обаждане по мобилния телефон на собственика, колата ще излиза от паркинга и ще отива обратно при него навън.

Друга разработка, базирана на голям колкото кутия цигари сензор и електронен блок, ще позволява на колата да „вижда“ обектите в обемно измерение /3D/.

В центъра вече се опитват да обединят GPS-навигатора с картата Google Earth. Това ще позволи на водача, след задаване на крайната точка на маршрута с помощта на цифрите и буквите на адреса, да види панорамна фотография на мястото, където отива.

В арсенала на инженерите от лабораторията има още доста любопитни новости – от подови килимчета със светещи лога на марката до безкабелно зарядно за мобилен телефон, монтирано в приборното табло.