За първи път България бе домакин на световна купа по кунг-фу, съобщават от пресцентъра на Албена. Шампионатът се проведе в Перлата на българското Черноморие, в която сили премериха близо 80 майстори на този спорт. Най-малките от тях бяха на 8-годишна възраст.
„Радваме се, че сме в красивия и слънчев курорт „Албена“. С подкрепата на ръководителите на комплекса успяхме да организираме тук за първи път международен шампионат по кунг-фу. Надяваме се, че това ще бъде само началото и за напред ще организираме голям брой международни турнири.
Мотото на първенството е „Кунг-фу за теб!“. Този спорт е отворен за всички, без значение за възраст, пол или народност. С това мото, ние се надяваме всички да разберат, че това бойно изкуство е дълъг път, както животът за всеки от нас. Той е дълъг и тежък път, но изпълнен красиви моменти и непредвидими резултати”, заяви по време на откриването Флорин Йорданоая – президент на световната федерация и председател на Румънската асоциация по Кунг-Фу.
Състезанията от световната купа по кунг-фу се състояха в спортната зала до хотел „Добруджа”, а участниците си разпределиха отличията в 6 дисциплини.
„Албена предложи прекрасни условия за провеждане на състезанието, което бе от висок ранг. Комплексът оправда очакванията на гостите и заслужено получи високи оценки от състезатели, треньори и съдии. Предвиждаме съвместен лагер на най-добрите български състезатели с румънските си връстници, който ще бъде през август в Констанца. Той ще е част от подготовката на двата отбора за европейския шампионат в Португалия”, заяви доц. д-р Огнян Къчев.