Орлин Горанов и Нелко Коларов

Варненци вече броят часовете до началото на концерта „Да започнем отначало” – проект на Орлин Горанов и Нелко Коларов, на 25 май в Операта. Преживяването обещава да бъде изключително емоционално, споделя след репетициите с оркестъра Нелко Коларов.

„Този проект е много сериозен, на сцената излизаме 25 музиканти, само оркестърът е 15 души – казва популярният варненски композитор, който е идеолог и диригент на концерта. – Ние не правим този концерт с оркестър просто защото това е на мода. Стурнният оркестър има функция, има задачи. Безсмислено е да участва във всяка песен. И затова го включвам там, където има нужда от него – в 10 от изпълненията. Сред тях са „Светът е за двама”, „Чуй ме”, „Lejos”. Тези дни репетирам постоянно с оркестъра и съм много доволен от резултатите.”

В концерта ще се изявят двама пианисти – самият Нелко Коларов и Живко Петров. Целта е да
се изполват различни щрайхове, да се извлекат различни тембри от клавирните инструменти.
Нелко ще свири на рояла, а Живко на електрическото си пиано, ще седне пред рояла само за “Parole per mio padre” на Джино Ванели, когато Нелко Коларов ще трябва да дирижира оркестъра от диригентския пулт.

„За мен не е важно да събера един отбор музиканти и да изсвирим едни ноти – обяснява композиторът. – Важното е приятелството между нас – между мен и Орлин, и Живко с цялото му трио – Веселин Веселинов – Еко, бас и Димитър Семов, ударни, и оркестъра – тогава концертът става инстински. Освен това в концерта се включват и един прекрасен китарист – Константин Джамбазов и брас секция от трима от най-добрите в България – Михаил Йосифов, тромпет, Велислав Стоянов, тромбон, Димитър Льолев, саксофон. Искам хората да знаят, че ние с огромно удоволствие се впускаме в това начинание. „Да започнем отначало” е много сериозен проект, в който влагаме огромна енергия. Надяваме се на успех, защото всички предпоставки за успеха са налице – страхотни песни, страхотни музиканти, прекрасно звучащ оркестър.”

Орлин Горанов ще изпее две песни, композирани от Нелко Коларов – „Заминават си птиците” и „Нощна илюзия”, създадена за албума „Среднощен концерт” през 2006 г. Публиката в залата на Операта със сигурност ще очаква да чуе и неаполитанската класика „O sole mio”.

Само 3 дни след концерта Нелко Коларов заминава с Робин Гиб от ,,Bee Gees’’ за Варшава. Това, което му предстои в студиото, е да реализира идеята си за един албум с детска музика, дори вече е сигурен за името на албума – „Приказен свят”.

„Правят ми се живи неща – признава композиторът. – Това е нашата жива храна – концертите. Даваме много, но и получаваме много от тях. Това е чиста енергия. За един музикант концертът е от изключително значение. Жалко е, че във Варна нямаме истинска концертна зала. Но се надявам нещата да се променят към добро.”

„Да започнем отначало” се реализира с изключителната подкрепа на Община Варна, в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г.
Последните билети за концерта могат да се намерят на касата на Варненската опера на цени от 15 до 30 лв.