Новата генерация на Focus превърна Ford в първата марка извън луксозния сегмент, която получава две награди Euro NCAP Advanced. Основните “виновници” за високото признание за модела са системите за активна безопасност Active City Stop и Lane Keeping Aid.

Успехът на новото поколение Focus е пълен, след като по време на последните тестове на Euro NCAP, той получи върховата оценка от пет звезди за безопасността, която предлага на водача, неговите спътници и пешеходците.

Active City Stop системата на новия Focus е в състояние да следи пътната обстановка пред превозното средство и при необходимост е в състояние да задейства спирачната система автоматично. Технологията е активна при движение със скорост от до 30 км/ч, а покриваното пространство пред автомобила е около 7.6 метра.

С помоща на камера, интегрирана в горната част на предното стъкло, технологията Lane Keeping Aid пък следи пътната маркировка и траекторията на движение на автомобила и при неволно пресичане на осевата линия, предупреждава водача чрез минимално завъртане на волана. При забавяне на адекватна реакция от страна на шофьора, кормилото започва да вибрира.