Дори и най-лошо ударените от природното бедствие заводи на двете фирми се възстановяват удивително бързо. Toyota и Honda съобщиха, че производството ще бъде напълно възстановено далеч преди предварителните очаквания.

Още от 4-и юни Toyota ще възстанови напълно работата на заводите в Щатите, които правят там моделите Avalon, Camry, Corolla, Highlander, Matrix, Sequoia, Sienna и Venza. „Това става доста по-рано отколкото очаквахме“ – съобщи Боб Картър, генерален мениджър на американската дивизия на Toyota. „Дилърите ще започнат да получават достатъчно бройки от основните ни модели от средата на юни“.

От Honda увериха дилърите си че производството ще нарасне през юли и август, и те няма да останат без нови коли, както в момента, така и през лятото, но някои нива на оборудване няма да могат да се предлагат неограничено.

Нещастието в Япония засегна сериозно не само японските производители. Според прогнозата на J.D. Power общото недопроизводство на всички автопроизводители в Северна Америка, например, ще достигне цифрата 200 000 коли. Основната причина за това е доста „чувствителната“ верига за доставка на компоненти, която не може да се възстанови бързо напълно.