Chrysler обяви за предсрочно погасяване на задълженията си към правителствата на Щатите и Канада в размер на 7,6 милиарда долара, което ще позволи на концерна Fiat да завърши сделката по придобиване на 16 процента от акциите на Chrysler, съобщава Bloomberg.

Правителствата на САЩ и Канада бяха предоставили на американския концерн кредита през 2008-а, но независимо от тази държавна подкрепа, през лятото на 2009-а Chrysler беше принуден да обяви фалит. Тогава двете правителства като най-големи кредитори получиха общо 25 процента от акциите на новия Chrysler, още 20 процента взе Fiat, останалите 55% останаха за американския профсъюз UAW.

В момента Fiat има 30% в Chrysler и е готов да заплати 1,27 милиарда долара за още 16% от акциите. Освен това, за да получи други пет процента акции от американското правителство Fiat ще е задължен да реализира нататък 90 процента от внасяните в Европа автомобили Chrysler в собствената си дилърска мрежа, както ида изплати на Chrysler компенсации за ползване на американските му технологии.