Руският милиардер Владимир Антонов, председател на съвета на директорите на Конверс Груп е готов да вложи милиони евро за да стане акционер в шведския SAAB. В момента марката е собственост на холандската компания Spyker Cars, която основно се занимава с производството на супеpколите Spyker. Всъщност точната дума е „занимаваха се“, защото след като отвориха прекалено широко устата си за да купят SAAB, за производството на спортните им коли не останаха нито средства, нито възможности. Така, широко рекламираният им нов модел C6 Aileron не стигна до пазара…

В момента се готви сделка за продажбата на холандската марка на британците от Coventry Prototype Panels, която засега предлага 15 милиона евро и иска след сделката да прехвърли производството на острова. Причината за последната сделка е желанието на холандците да се съсредоточат върху решаването проблемите на SAAB. Но под повърхноста има неща, които са повече от интересни – Coventry Prototype Panels е собственост на Владимир Антонов, който в същото време бе главен инвеститор в Spyker Cars и предостави средства за закупуването на SAAB. Тогава боящите се панически от руско участие в някоя от бившите им фирми американци от GM настояха руснакът да излезе от състава на Spyker преди сделката.

Следователно сегашната продажба на Spyker е пореден опит за реструктуриране на активите – „спечелените“ от сделката средства ще отидат за погасяване на дълговете на шведската марка и за продължаване работата на конвейера. Антонов планира допълнително да инвестира още петдесет милиона евро и да стане официално акционер в SAAB.

Интересен е въпросът за какво са му на SAAB нови средства, след като Европейската инвестиционна банка му отпусна 400 милиона евро кредит, от който е изразходвана едва половината? Оказва се че тези пари са за стратегическото развитие на компанията, а текущото финансиране трябва да решава собственикът Spyker Cars. В момента има пари за създаване на нови модели, но не за заплащане на доставчиците на компоненти и на заплати… В SAAB вярват, че скоро ще излязат от кризата и планират тази година производството на 80 000 коли от новите семейства 9-3, 9-5, кросовърите 9-3X и 9-4X.

Какво печелят руснаците, след като SAAB не се предлага в Русия? Не се предлагаше досега, но вече има официален вносител, ползващ финансовата подкрепа на Инвестбанк, който доскоро принадлежеше на … Антонов.

Историята на SAAB е вече над 70-годишна – марката е основана през 1937-а и стартира с производството на военни самолети, а през 1946-а прави и първия си лек автомобил. През 1989-а е закупена от концерна General Motors, който, сериозно ударен от кризата преди две години, продаде SAAB на Spyker, въпреки че апетити към шведската марка имаха такива грандове като BMW, Renault, Hyundai, Geely, Fiat и Magna.

И докато Антонов играе игрички около SAAB, си отива една легенда на руската автоиндустрия. Сбогом ЗиЛ…Най-старото руско автомобилно предприятие скоро ще бъде ликвидирано, а на територията му правителството на руската столица иска да построи … университет.
Двадесетте години на „демократични“ реформи доведоха да пълен погром в руското автомобилостроене. Няма ги вече АЗЛК /Москвич/ и Серпуховският автомобилен завод /СеАЗ/, ГАЗ минава към монтаж на вносни модели, АвтоВАЗ е в сферата на влияние на глобалния алианс Renault-Nissan, а сега потъва в историята и ЗиЛ, който успя да оживее по време на Гражданската и Великата Отечествени войни, но не и да устои на „перестройката“.

В момента много „специалисти“ непрекъснато „разсъждават“, колко трудни са времената и че това е главната причина за затварянето на руските предприятия. В същото време много бързо забравят или не искат да си спомнят, че строителството на завода АМО – бъдещите ЗиС и ЗиЛ започва през много, много по-трудната 1916-а, когато върви третата година на войната на Русия с Германия и Австро-Унгария и наближава революцията. През 1917-а АМО успява да направи 432 камиона АМО Ф-15 от машинокомплекти на Fiat, 1918-а 779 и в 1919-а 108. И това в страна с рухнала икономика, идващ глад и бясна Гражданска война. В 2011-а няма нищо подобно, но е решено заводът да се ликвидира…

А ЗиЛ не е просто история, това е един от бившите съветски промишлени гиганти с десетки заводи. ЗиЛ правеше не само камиони и правителствени лимузини, но още хладилници, микровълнови печки и продукция за войската. Сега от този колос има само сянка, предприятието е в кома, а ръководството вместо с развитие на производството се е занимавало с кражби и пране на пари. И това беше открито съвършено „неочаквано“, веднага след оставката на кмета Лужков. 19 години не стигнаха на Московското правителство, което е главен акционер на АМО ЗиЛ, да организира нормално, конкурентноспособно производство, въпреки съвместните проекти със световни автопроизводители и огромния, и много печеливш бюджет на столицата. В случая със Зил е прието най-лесното решение – да изчезне. Но няма какво да се чудим – силна и развита руска автопромишленост явно не е влизала в плановете на двамата велики „реформатори“ Горбачов и Елцин. От тях чакаха нещо съвсем друго … като Антонов например…