Един от синонимите на автомобилния спорт е легендарното състезание Indy 500, което на 29-и май ще чества своята 100-годишнина. състезанието на прочутия овал с обща дължина 500 мили често е наричано „Най-големият автомобилен спектакъл“ и зад океана е синоним на пистовия автомобилизъм.

Първото състезание е проведено на 30-и май 1911-а пред фантастичната и за днешните времена публика от над 80 000 зрители. Победителят в първото състезание Рей Харун е покрил разстоянието за 6 часа и 42 минути с автомобила си Marmon Wasp, регистрирайки малко под 75 мили в час средна скорост /120 км/ч/. Той е единственият състезател в надпреварата стартирал и карал без механик, благодарение на ново изобретение, наречено днес огледало за задно виждане с размери 3х8″, монтирано върху предния капак на колата.

Днес, 100 години по-късно, Indy 500 е най-голямото автомобилно еднодневно състезание в света. Интересна подробност е че през периода 1950-а – 1960-а то е било част от календара и на F1. За отбелязване на юбилея държавната поща на Щатите пусна в обръщение специална марка Indianapolis 500 Forever, изобразяваща Рей Харун и неговия победен автомобил.

Математически погледнато годините „живот“ на състезанието не съвпадат с проведените негови издания, които са досега 94 и с тазгодишното ще станат 95. Причината за това е прекъсването му по време на годините на Втората световна война.

За автомобилната индустрия Indy 500 е нещо доста повече от четирите леви завоя, взимани със скорост от 320 км/ч. Indy 500 значи иновации, започнали още от самото начало с огледалото на Харун. То било монтирано на едноместния автомобил на пилота в отговор на опасенията на конкурентите му, че няма механик, който да следи за евентуални сблъсквания по трасето. Според списанието Popular Mechanics, Харун е видял подобно нещо на каруца и това ражда неизменния днес атрибут на автомобилите.