23-годишният калифорниец Джей Ар Хилдебранд беше само половин обиколка преди първата победа на новобранец /rookie/ от тази на Хелио Кастро Невес през 2001-а, но както казват ветераните на състезанието, нищо не е решено преди последното размахване на карирания флаг в обиколка №200. Неговата кола се плъзна на четвъртия завой преди финала и се удари в предпазната бариера, което донесе победата на Дан Уелдън, шампион на
IndyCar Series от 2005-а година.

Колата на Уелдън изпревари плъзгащия се автомобил на Хилдебранд и пресече първа финалната линия при жълт байрак. Според главния съдия Брайън Ернхард, няма изискване в правилника за коли, които не участват в инцидента да остават зад тези които са участници, независимо от показания жълт флаг.

“Това беше фантастично постижение за всички нас в отбора на Bryan Herta Autosport,” – заяви след победата си Уелдън – „Аз обичам всичко в Индинанаполис – традицията, феновете, историята. Стараех се да дам всичко от себе си“ – завърши Уелдън за когото юбилейното Indy 500 беше първо състезание за сезона. Стартиралият шести Уелдън каза още, че е бил невероятно изненадан, когато колата Хилдебранд се е ударила в оградата. Преди последните дасат обиколки Уелдън вървеше шести, но тогава временният водач Бертран Багет влиза за бързо зареждане заради липса на гориво в 197-а обиколка е Уелдън изпревари Скот Диксън.

Хилдебранд сподели, че последните обиколки е карал на изпарения – питстопът му е бил в 165-а обиколка, но в този фатален за победата завой е трябвало да изпревари друга кола, заради натиска отзад и е допуснал грешката, най-вече заради износените си гуми. Собственикът на отбора на Хилдебравд Джон Барнс сподели: „Дойдохме тук с пилот новак и всеки ни казваше, че ще имаме проблеми, но аз пък ви казвам, че Джей Ар свърши великолепна работа. Ние сме горди с него и неговата работа и второто му място“.

Стартралият 29-и Грейъм Рейхъл завърши триото на почетната стълбичка, четвърти финишира Тони Канаан, стартирал 22-и, петият – победителят от 2008-а Диксън беше временен водач цели 73 обиколки, а стартиралият от първа редица Ориол Сервия завърши шести.

Миналогодишният победител Дарио Франкити, временен водач в 51 обиколки, вървеше втори пет обиколки преди края, но трябваше да влезе в бокса за гориво само обиколка преди края и финишира едва 12-и.

Toмас Шектер се придвижи с цели 13 позиции напред за да финишира на осмо място, а Марко Андрети скочи още по-високо с 18 позиции и завърши девети. Неговата съотборничка в тима Andretti Autosport Даника Патрик завърши най-напред от четирите стартирали дами – на десета позиция. Красивата дама дори успя да води в състезанието десет обиколки, но трябвашe също да посети боксовете за гориво десет обиколки преди края.

„Това е Indy 500 – трябва да успееш да хванеш шанса за да спечелиш“ – сподели стартиралата 25-а Патрик – „Денят като цяло беше много добър за нашия състав“.