Регатата ще събере за четвърта поредна година елита на българския ветроходен спорт

Съорганизаторите от комплекс Kaliakria, които традиционно участват в регатата Kaliakria Cup, избраха тази година да ги представлява изцяло дамски екипаж. Водената от шкиперката Гергана Георгиева Lady Kaliakria вече усилено се готви за надпреварата и обещава да се бори за призовите места в своя клас. Четвъртото издание на състезанието за крейсерски яхти Kaliakria Cup ще се проведе между 2 и 5 юни 2011 година в Балчик и ще събере някои от най-добрите ветроходци от България и съседните държави.
Шкипер на Lady Kaliakria е неколкократната републиканска шампионка в различни ветроходни класове Гергана Георгиева. В екипажа са още спечелилата квота за Олимпийските игри в Пекин Пепа Мавродиева, Йорданка Минкова, Даяна Димитрова и Теодора Василева.
По време на трите състезателни дни на Kaliakria Cup 2011 ще бъдат проведени 5 гонки. Две от тях ще бъдат от типа off-shore – дълги морски гонки в акваторията на Балчишкия залив и пред курортен комплекс Kaliakria Resort. За последния ден – 5 юни – организаторите са оставили и най-атрактивните гонки тип “банан”.
Яхтите в Kaliakria Cup 2011 ще бъдат разделени в пет класа – Национален клас „Conrad 25R”, Национален клас „Melges 24”, Ветроходни яхти „IRC-1”, Ветроходни яхти „IRC-2” и свободен клас Рали. Регатата е част от официалния календар на Българската федерация по ветроходство и ще се ръководи от Състезателните правила по ветроходство 2009-2012 г.
Kaliakria Cup 2011 се организира от морски клуб “Балчик” и ваканционен комплекс Kaliakria Resort, една от най-хитовите дестинации по Северното Черноморие, чието име носи регатата.
Морски клуб “Балчик” е клуб с дългогодишни традиции в морските спортове и динамична история. Страстта към морето, спорта и истинските изживявания възраждат традицията на клуба през 2007, след като е разформирован през 90-те години.
Ваканционният комплекс Kaliakria Resort, се намира на 8 км северно от Балчик и е проектиран от известния испански архитект Густаво Клостер, известен с луксозните си проекти за вили в Коста дел Сол. В рамките на комплекса се намира най-изисканият гурме ресторант на Северното Черноморие “El Balcon del Mundo”.