В Русия като че ли се надига вълна от автомобилно творчество за нови местни автомобили. Скоро на пазара може да се появи още един конкурент на вече получилите широка известност Ё-мобил и Lada Granta. Зад новия проект стои бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, който иска да съживи известната от преди няколко години разработка за руски евтин автомобил – Мишка.

Според Карпов, автомобилът ще е два пъти по-евтин от този на Прохоров, ще е разположен в най-малкия клас на пазара – този на микроколата от миналото Ока, но ще е по-добър от нея по всички показатели – максималната му скорост ще достига 170 км ч и ще може да товари до 400 кг.

„Вече получихме разрешение за направата на първите промишлени партиди на колата“ – сподели световноизвестният руски шахматист, според който неговият бюджетен автомобил ще струва под 200 000 рубли /около 7000 долара/.

Колата ще се прави от новото предпирятие ОАО „Мишка-Тула-Москва“, учредено от шахматиста. Проектът Мишка навремето беше заинтересувал тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков, но не беше реализиран.