Нов рекламен спот на Audi за модела А6 Avant 2012-а показва автомобилът обикалящ тъмните улици на немски град на фона на китара. Камерата хваща околната градска среда и се прехвърля върху елементи от колата.

Нищо лошо, ако не беше реакцията на мнозина, включително и на рапъра Еминем, които твърдят, че клипът е отмъкнал идеята си от вече нашумялата реклама на Chrysler Group „Imported from Detroit“.

Компанията Eight Mile Style LLC, която се грижи за лицензионното използване на песните на рапъра е завела дело за възпиране и нарушени права срещу Audi в местния съд в Хамбург, въз основата на обвинение, че рекламата на немците използва без разрешение вариант на песента на Еминем „Lose Yourself“, която е използвана и платена вече от Chrysler в рекламния му Super Bowl спот.

„Това е изключително шокиращо,“ – споделя Джоъл Мартин, мениджър на Eight Mile Style, – „вярваме, че Audi не само използват Lose Yourself без разрешение, но и че тяхната реклама е инспирирана от елементи на рекламната кампания на Chrysler.“

Скандалната вече реклама беше показана за пръв път на 18-и май на пресконференция в Берлин, успоредно с дебюта на A6 Avant. Рекламата не е дистрибутирана в Щатите, но е качена в YouTube и има над 70 000 американски даунлойда.

От Audi съобщиха, че нямат намерение да предлагат колата в Щатите.

Говорителят на Chrysler Гуалберто Раниери съобщи с e-mail, че Chrysler са в течение на случая, но не са участници в делото заведено от Eight Mile Style. В същото време не пропусна да щипне конкуренцията: „Често някои си мислят, че определението авторски права е право да се копират материали на другите, включително и такива като създадените от марките на Chrysler Group, постигнали всепризнат световен успех“.