BMW Group представя второто поколение BMW Серия 1

BMW Group представя второто поколение на BMW Серия 1. Моделът, без конкуренция, в премиум компактния сегмент, застава на старта с най-модерни двигатели и технология на окачването, още по-висока ефективност, значително увеличен простор и иновативно оборудване. Единственият в този клас автомобил със задно задвижване последователно развива силните страни на своя предшественик, продаден в над 1 милион екземпляра. С изключителните си качества по отношение на управлението, дизайна, иновативните технологии и премиум-излъчването новото BMW Серия 1 затвърждава позицията си на подчертания индивидуалист сред компактните модели с пет врати.

Оптимизираният баланс между спортен дух и комфорт, осезаемото подобрение на функционалността и множеството асистиращи системи, предлагани досега само в по- горните сегменти, потвърждават зрелия характер на най-малкия модел на BMW. Това си личи и по размерите: дължината на каросерията на новото BMW Серия 1 е увеличена в сравнение с предишния модел с 85 до 4324 мм, а междуосието – 30 до 2 690 мм. Мощното излъчване на автомобила се подчертава и от по-широката следа (+51 мм отпред, +72 мм отзад) и увеличената със 17 до 1 765 мм широчина на каросерията при непроменена височина (1 421 мм). Това се отразява положително както на мястото за краката на трите задни седалки (+ 21 мм), така и на увеличената с 30 до 360 литра вместимост на багажника.

Свързаният със смяната на поколенията напредък си проличава и в дизайна. Прецизно моделираните повърхности на каросерията и отличаващият се с модерна функционалност интериор подчертават премиум-характера на автомобила. Уникалната за компактния сегмент задвижваща концепция – надлъжно монтиран редови двигател отпред, задвижване на задните колела – помага на новото BMW Серия 1 да постигне ненадмината управляемост, като в същото време се отразява и на дизайна. Типичните за марката пропорции се доминират от дългия преден капак, голямото междуосие и изместената назад пътническа клетка.

Предната част се определя от голямата бъбрековидна радиаторна решетка, изразително оформените фарове и разделеният на три въздухозаборник. Радиаторната решетка е наклонена напред, което подчертава предизвикателния характер на най- спортния компактен модел, повърхностите около нея са моделирани триизмерно и осигуряват жизнени светлинни ефекти. Четирите контурни линии на предния капак се насочват V-образно към решетката, подчератвайки динамичния устрем на дизайна. Типичните за марката двойни кръгли фарове са скосени в областта на акцентиращата бленда. В комбинация с опционалните биксенонови фарове създаденият по този начин „концентриран поглед” се подчертава особено интензивно и от интеграцията на мигачите в вътрешния светлинен пръстен на фаровете и LED-акцентиращата светлина. За пръв път при BMW страничните мигачи са интегрирани в страничните огледала.

Несравнимите пропорции на новото BMW Серия 1 изпъкват особено ярко във профила на автомобила. Леко снишаващата се линия на покрива, спортно наклоненото задно стъкло и тесните странични прозорци създават визия наподобяваща Купе. Познатата като извивката на Хофмайстер обратна чупка в долната част на задното стъкло се простира високо по задната колона. Благодарение на това отворът на вратата става по- широк, което облекчава качването и слизането на пътниците от задната част на автомобила.

Уникалното за компактния сегмент качество на дизайна проличава и в характерните линии и напрегнато оформените повърхности. Типичната за марката странична гънка започва от предната част и продължава, леко изкачвайки се, до задните светлини. Дръжките на вратите са прецизно интегрирани в нея. Допълнителната линия в долната част на вратите се влива в контура на задния калник и динамично се изкачва нагоре. Подобно на нея и линията на праговете, която в началото е успоредна на пътното платно, се издига нагоре в областта на задния калник. По този начин се създава оптична връзка с контура на страничните прозорци. В същото време по този начин се подчертава и мускулестата форма на задните калници. Тя подсказва за задното задвижване, което има основен принос за спортния характер на новото BMW Серия 1.

Благодарение на широко изпъкналите арки на калниците задната част на новото BMW Серия 1 изглежда подчертано широка и мощна. В центъра на леко вдлъбнато моделирания заден капак е монтирана емблемата на BMW. Широкият и издигащ се високо нагоре заден капак се отваря чрез натискане в горната част на емблемата. Разположените широко навън задни светлини са оградени от триизмерна рамка, а светлинните източници са структурирани хоризонтално. В комбинация с опционалните ксенонови фарове задните светлини се генерират от L-образни LED светлинни блокове. Допълнителната спирачна светлина е интегрирана в спойлера на покрива. Контурът на задната броня е препратка към предната, V-образната рамка на мястото за регистрационния номер насочва погледа към пътното платно и по този начин подчертава стабилното поведение на пътя на новото BMW Серия 1.

В интериора на новото BMW Серия 1 модерната, младежки-свежа лекота, щедрото предлагане на място и усещане за динамика се създават от типичните дизайнерски елементи и иновативните акценти. Повърхностите и линиите са насочени динамично напред. Висококачествените и прецизно изработени материали подчертават премиум- характера на модела. Характерната ориентация към водача се подчертава от съответното насочване на разположените в средата на арматурното табло уреди и органи за управление. Ергономично оптимизираното оформление се подчертава и от откриващия се към водача контур на средната конзола. Новаторския начин на структуриране на повърхностите в новото BMW Серия 1 е подчинено на принципа Layering. Преминаващите един в друг слоеве създават впечатлението за органично изградена структура.

В съчетание с опционалната навигационна система, както и радиото BMW Professional новото BMW Серия 1 се оборудва и със системата за управление BMW iDrive. Освен разположения на средната конзола контролер и бутони за директен достъп тя включва и монтиран на средната конзола свободно стоящ борден монитор с Flatscreen-дизайн. Контролният дисплей, който в зависимост от оборудването е с размери 6,5- респективно 8,8 инча е интегриран неподвижно върху арматурното табло и с графиките си с висока разделителна способност създава идеални предпоставки за ползване на всички Infotainment, телекомуникационни и навигационни функции.

Източник: www.bmw.bg