На 7 юни 1962-а банката Credit Suisse, тогава известна като Schweizerische Kreditanstalt (SKA), отваря първия клон за клиенти с автомобили /drive-through bank/ в центъра на Цюрих на улица Свети Петър 17 в близост да площада на парадите.

Тази форма на обслужване, подобно на доста от другите в автомобилното ежедневие – драйв-ин ресторантите, драйв-ин кината, идва отвъд океана, където първата подобна форма на банкиране е дело на банката Hillcrest State Bank – в Далас, Тексас от 1938-а, а други твърдят, че първата е на чикагската Exchange National Bank през 1946-а.

Европейският вариант на SKA в Цюрих е предлагал осем стъклени павилиона, седем от които за автомобили с десен волан и един за такива с ляв. В деня на откриването вестникът Neue Zurcher Zeitung дава указания на стриктните швейцарци как става процесът: „на входа на банката влизащият автомобил задейства датчик на пода, който активира светлинна пътека, водеща шофьора към най-близкото свободно гише“.

В началото инициативата е топло посрещната от шофьорите и пресата, и през първата година на работа банката е записала над 20 000 клиента. През 70-е години, обаче, нарастването на броя на автомобилите в града създава задръствания в центъра на Цюрих и все по-малко шофьори прибягват до услугата с колите си. След няколко години без печалба услугата е закрита през 1983-а.

В Щатите, обаче, драйв-ин банкирането никога не е губило популярност и почти всички големи банки предлагат услугата с банков служител или с 24-часов автомат /ATM/. Драйв-ин банкирането днес завоюва нови територии – Citibank oтваря първата в Китай ATM на централния площад в Пекин през август 2007-а.