Миналогодишният шампион Найден Войнов (Видин) и Локомотив (Пд) водят люта битка за златните медали в „А“ група при мъжете в държавното отборно първенство. След първите 5 кръга двата тима имат по 9 точки и си делят първото място два кръга преди края. По програма в следобедните часове днес те ще се изправят един срещу друг в пряк сблъсък за титлата.    
В отминалия кръг отборът от крайдунавския град стигна до успеха благодарение на победата на добричкия гросмайстор Момчил Николов над Павел Димитров. Той спечели своята партия, след което донесе и крайната победа за състава си с 3,5-2,5 точки над Марица-Изток (Раднево). На добруджанеца му предстои да мести „черно-белите“ фигури с гросмайстор Борис Чаталбашев.  
На третата позиция със 7 т. е Локомотив 2000 (Пд), а на четвърто място с точка по-малко е столичният Локомотив, в чийто редици е братовчедът на голмайстора на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов – Киприян.  
При жените партиите в „А“ група също протичат изключително оспорвано. Начело е съставът на Шах XXI София с 10 т., следван от Локо (Пд) с 8, ЦСКА и Локо 2000 (Пд) с по 7 т. В състава на Спартак XXI (Пл) играе добричлийката Пламена Андреева. В шампионата блестят имената на Маргарита Войска, Мария Велчева, Емилия Джингарова, Павлина Чилингирова, Ружка Генова и др.  
В „Б“ група при мъжете начело е Виктори (Благоевград) с 14 т. Призовата тройка допълват Тунджа (Ямбол) и Енергия 21 (Добрич) с по 10 т.   
В държавните отборни първенства за мъже и жени – „А“ и „Б“ групи, участват 194 състезатели и състезателки. Между тях 25 международни гросмайстори и 30 международни майстори. В „А“ групите при мъжете и жените осем отбора ще излъчат шампиона и неговите подгласници, а последните два отбора ще трябва да се явят на поправителен следващата година в „Б“ групите.