Албена домакинства на XII републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“. В тях участваха 29 отбора. Сред тях са победителите в 28 области и националният отбор. За „трикольорите“ ни надпреварата е генерална репетиция преди международния форум на младежките противопожарни отряди в Словения през юли. Там те ще премерят сили с 52 състава от над 27 държави.
„На шампионата през 2009 година заехме 14 позиция. Очаквам сега да сме сред десетте най-добри отбора“, заяви главен инспектор Стефан Стефанов – началник на сектор „Превантивна дейност“ към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.
В България има около 700 отряди „Млад огнеборец“, в които членуват около 8000 младежи и девойки. Движението се е зародило през 40-те години на миналия век. Състезанията са възстановени преди 12 години. В тях участват деца на възраст между 12 и 16 години. Търсят се варианти да се ангажират и младежите на възраст между 16 и 18 години.
Състезанията „Млад огнеборец“ се провеждат по правилника на Международната асоциация на пожарните и спасителни служби, в която членуват над 35 държави. България е една от първите страни-членки.
На откриването днес присъстваха зам.-директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР старши комисар Асен Игнатов, директорът на Националния дворец на децата Таня Досева, Ясен Сливенски – директор на дирекция „Подготовка и помощ при бедствия“ към БЧК.