От няколко години пълзят най-различни слухове за бъдещето на следващия уникален роторен модел на Mazda – RX-9, според които задвижването му може да бъде от всякакъв вид, дори напълно електрическо. Най-често се споменава вариант за хибридно задвижване като на Toyota със запазване на роторния двигател, като основен за задния мост.

Според авторитетното американско списание Car and Driver, това няма да се случи и може би дори ванкеловият двигател е под въпрос, заради отслабналите продажби на сегашния остарял модел RX-8. В същото време колегите твърдят, че сериозно се работи върху нов автомобил, но завършването му е отдалечено доста напред във времето.

Друг информиран източник – Inside Line, съобщи в петък, че не само ще се продължи с роторен мотор, но и че в Mazda сериозно се развива ново негово поколение. За целта в Mazda е създаден екип от близо 100 инженера, които се стараят да направят роторния си мотор много по-ефективен и чист при работа. В центъра на разработката е нова лазерна система за запалване, която елиминира нуждата от свещи, увеличава ефикасността на горене и съответно намалява вредните емисии.

С новата си разработка Mazda иска да намали вредните емисии на роторния си мотор наполовина, като използва и други посоки за подобряване – използване на леки материали, микро-хибридни технологии и система старт-стоп. По всяка вероятност новата RX-9 ще ползва и новата платформа на родстъра MX-5 и няма да има задните обратни врати, което също ще позволи да се намали общата маса на колата.