Моделът за 2013-а на Lotus Esprit ще бъде първият от новата генерация луксозни спортни коли на една от най-реномираните спортни марки в историята. Колата е развита под ръководството на бившия дизайнер на Ferrari Донато Коко и ще излезе на пазара в началото на 2013-а година с оригинален 570 к.с.,V-8 двигател, развит от инженерния тим на Lotus.

Въпреки ограничените си финансови ресурси и общото мнение на анализаторите, че е непосилна задача сега за старата британска марка да изкара подобен автомобил, автопроизводителят е амбициран да изкара новия си флагман на пазара, дори с цената на заеми и намаляване на моделната си гама.

Споделяйки пред пресата, босът на Lotus Дани Бахар, обяви, че новата кола ще осигури много „по-автентично“ шофьорско усещане, отколкото основните си конкуренти Ferrari 458 Italia и McLaren MP4-12C. Това ще е следствие на вече завършената работа по шасито и почти приключилата работа по двигателя, който с 40% намален по габарити спрямо 5.0-литровия, V-8 на Toyota, който Lotus първоначално искаше да използва в колата.

Работещи прототипи ще стартират тестове през ноември на прочутия Северен вариант на Нюрбургринг в Германия и в Испания на пистата Идиада, а резултатите и наложените от тях корекции ще се извършват в щаб-квартирата на марката в Хетел, Англия. За колата се предвижда и система за използване на кинетичната енергия – KERS.