След прекъсването на военните години, донесли невъобразим хаос в Европа, се провежда първото следвоенно рали Mille Miglia през 1947 г. в Бреша, Италия.

„Хилядата мили“ /Mille Miglia/ е рожба на автомобилния клуб на Бреша, основан през 1926-а от Франко Мацоти и граф Аймо Маги. Бреша е важен център на автомобилния спорт още от началото на века и за да има свое важно събитие, след като Монца край Милано е избрана за мястото на Гран При на Италия, брешанци издействат от фашисткия режим разрешение за провеждане на състезание по маршрута Бреша – Рим – Бреша с дистанция 1600 км /към 1000 мили/ по националната пътна мрежа.

Първото състезание се провежда на 26 и 27 март 1927 със 77 участника и всички водещи италиански пилоти, както и с участието на фирмени пилоти на Peugeot. Три автомобила на местната фирма Officine Meccaniche (OM) се нареждат на първите три места, като победителят Джузепе Моранди изминава дистанцията за 21 часа и 5 минути със средна скорост от 77 км/ч.

След катастрофата през 1938-а, при която загиват 10 зрителя, седем от които деца, правителството на Бенито Мусолини забранява състезанието и то не се провежда през 1939-а, но е възстановено през 1940-а, след което следва прекъсването заради войната. На 21-и юни 1947 г. на старт застават 155 автомобила. Силна буря разрушава амбицията на фаворита Тацио Нуволари с неговия кабриолет Cisitalia и победата спечелва Клементе Биондети с Alfa Romeo.

През цялото време на съществуването си състезанието е доминирано от италиански пилоти и популяризира марките Alfa Romeo, Ferrari и Maserati. Само три пъти е печелено от чужденци – през 1931-а от Рудолф Карачиола, през 1940-а от Хушке фон Ханщайн и през 1955-а от сър Стърлинг Мос.

През 1957-а пилотът Алфонсо де Портаго пука гума и загива, като погубва освен себе си, навигатора и още 10 зрителя. Три дни след това италианското правителство отново забранява състезанието, както и всички други подобни по обществените пътища.

През 1977-а състезанието е възстановено като рали за олдтаймъри – Mille Miglia Storica и има характер на светско хай-лайф събитие.