На 25-и и 26-и юни на плажа на Rappongi ще се проведе турнир по футволей, чиято основна цел е да се популяризира този млад атрактивен вид спорт. Турнирът е благотворителен и ще дари събраните средства на Фондация „Димитър Бербатов” в подкрепа на развитието на децата във всички техни сфери на изява.
През изминалата година беше учредена и първата в България Федерация по футволей, която е и втората за Източна Европа след Хърватска. Българската федерация е и в основата на тазгодишния турнир.
Футволей съчетава правила, които се основават на тези на плажния волейбол, но съчетани с докосване на топката с крака на принципа на правила, взети от футбола. По същество футволей е плажен волейбол, но без да са включени ръце, а само крака.
Футволей е създаден в Бразилия от Октавио де Мораес през 1965 г. – в Рио де Жанейро на легендарния плаж Копакабана, като алтернатива за футболистите, за да могат да се докоснат до топката, без да се нарушава официалната за тогава забрана за футбол.
Именно с турнир в този спорт, който сам по себе си е плод на порива за свобода и забавление, Българската федерация по футволей избира да събира средства за децата, работещи върху таланта си, но и желаещи да се забавляват. Основната цел на фондация „Димитър Бербатов” е да съдейства за духовното, интелектуалното и физическото развитие на български деца и младежи, възпитаването им в дух на високи цели, спортменство, хуманизъм, съхраняване и обогатяване на общочовешките добродетели и уважението към човешката личност. Всички тези качества са силно застъпени в спорта и подкрепата на заниманията със спорт се явява една от основните дейности на фондацията.
Зрителите на турнира ще могат да се насладят на изпълненията на най-добрите състезатели в този млад за България спорт, а организаторите обещават зрелищно шоу – такова, каквото само един истински, спонтанно зародил се, бразилски спорт може да предложи.

Събитието се организира от Българска федерация по футволей със специалното съдействие на Rappongi и е със спонсори Mall Varna и MoiKlub на чиято подкрепа основно се разчита при набирането на средства.