През уикенда е стартът на световноизвестното планинско състезание Pikes Peak в Колорадо, Щатите, където до участие се допускат специално подготвени автомобили, прототипи и мотоциклети от най-различни класове – от уникални и серийни машини до болиди и прототипи.

В състезанието участват едновременно професионалисти и любители, и то се провежда от 1916-а година насам. Трасето е дълго 12,42 мили /20,5 км/ с разлика във височината между старта и финала 1500 м. Финалът е след 156 завоя, част от които са на макадам, на височина 4703 м. За победата тук са се сражавали най-големите световни рали-асове, като Ари Ваттанен с Peugeot 405 T16 16V Pikes Peak и Валтер Рьол с Audi Quattro S1 Pikes Peak.

Рекордът на трасето вече четири години е притежание на японски прототип на базата на Suzuki с пилот японеца Нобухиро Таджима, който е отбелязъл време от 10,1 мин – средна скорост над 120 км/ч.

В тази година сериозна заявка за победата прави болидът PVA-03 на Пол Даленбах. Той стартира и през миналата година, но тогавашните 745 атмосферни „кончета и въртящ момент от 880 Нм му се струват недостатъчни. За тази година на мотора е добавено турбопълнене и мощността му е вече 1307 к.с., а максималният въртящ момент 1633 Нм. Моторът Chevrolet е сега с два турбокомпресора и система, предотвратяваща кислородния „глад“ в планинския въздух.

Но и другите участници са подготвени много сериозно. Тази година ще дебютира с 850-е си „кончета“ Dacia Duster „No Limit“ с пилот трикратния победител в Andros Trophy Жан-Филип Дайро и отново якото чудовище на Таджима Suzuki SX4 Climb Special – 910 к.с.

Конкуренция в класа без ограничения Unlimited ще им прави и ветеранът на Pikes Peak дрифтърът Рис Милън със 750 к.с. Hyundai Genesis RMR PM580, който ще регистрира 19-то си участие в състезанието.