Концернът от Волфсбург представи нов автопилот, позволяващ на колата да се движи практически без намесата на човека. Новата система, получила названието Temporary Auto Pilot (TAP), представлява цял радарен комплекс, допълнен с камери, ултразвукови датчици, „електронен хоризонт“ и дори с лазерен скенер. Всичко това помога на автомобила да се движи в рамките на една от лентите на пътното платно, да запазва дистанция до предната кола и да поддържа зададена скорост, която автоматично намалява при приближаване на завой.

„Полуавтоматичната“ система TAP работи при скорости до 130 км/ч. При това спазва правилата за движение и не надхвърля ограниченията на скоростта, важащи за дадения участък на пътя. По думите на шефа на изследователското поделение на Volkswagen Юрген Леохолд, „системата е важен крайпътен камък на работата ни за напълно автономен и безопасен автомобил“. Той подчерта, че неотменимо правило на тази работа и следващатото й развитие е възможността водачът по всяко време да отнеме на системата правото за управление и контрола на колата.

Презентацията на системата TAP премина в рамките на конференцията на проекта HAVEit (Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport) в шведския град Бурос. Началото на проекта е заложено през 2008-а, инвестиции в него вече са над 28 млн. евро, и освен Volkswagen, в него активно участват компаниите Continental, Volvo, Haldex Brake Products AB и ред научни институти от цяла Европа.