General Motors Europe обяви, че провежда тестове за качеството на бензина в резервоара на Opel Ampera. Те са предизвикани от въпроса какво става с бензина в резервоара, когато той остане там изключително дълго време? При Ampera 1.4-литровият бензинов двигател, както и при американския й близнак Volt, започва работа едва след като се изминат около 70 км пробег. При включването му колата може да измине с едно зареждане няколко стотици километра.

Практиката от карането на Ampera и Volt сочи, че може да се стигне до няколкомесечен период на престой на бензина в резервоара на колата, ако тя изминава под 70 км пробег дневно. „Има вече примери на хора, които не са сипвали бензин в колата си от зaкупуването й досега в Щатите“ – сподели босът на европейското поделение на General Motors Ник Рейли. „Това ни изправя пред проблем, който не сме въобще очаквали. Какво ще стане с бензина в резервоара и двигателя, ако той стои там половин година и повече? Ще запази ли достатъчно ниво на качеството си? Затова правим тестове на двигател, който не е пален от два месеца.“

Рейли сподели още, че e много доволен от сътрудничеството c редица европейски правителства, които субсидират закупуването на електромобили, което помага за реализацията им, независимо от по-високата им цена /Ampera ще струва 42 900 евро/. „Независимо, че колата е доста скъпа, ние вече имаме поръчки за над 80% oт планираното за следващата година производство. Всъщност за някои флиит-купувачи предложението ни е перфектно, а за следващото поколение ще имаме и по-приемлива цена, защото очакваме след разработките цената на акумулатора да падне с 50%“.