През 1977-а по време на рали Rajd Polski добре познатия и у нас навремето пилот Анджей Ярошевич среща крайпътно дърво със своята Lanciа Stratos. Каросерията на колата била напълно бракувана от удара, но моторът и задвижването й оцеляло. Чарковете на колата били прибрани в спортно-развойното поделение на полския автопроизводител на времето FSO.

През 1978-а било поставено задание да се развие вариант на модела Polonez с централно разположен италианския двигател. Получил се автомобил в който останало оригиналното предно задвижване, централно разположен мотор, радиатор от камион Star и задвижване и на задния мост. Дъното на колата било изрязано и на негово място поставили това на ланчията.

Stratopolonez участвал в този си вид на състезания до 1985-а, като зад волана му се изредили Ярошевич, Адам Полак, Мачей Ставовяк и Мариан Бублевич. Колата успешно конкурирала такива модели като Porsche 911, Renault 5 Turbo и Opel Kadett GTE. За това основа бил двигателят V6, 2,4 л с мощност 240 к.с., същият който използвали италианците не само в Lancia Stratos, но и във Ferrari Dino.

В последните години от спортната кариера на колата мощността била вдигната до 285 к.с. Максималната скорост на колата зависела от предавателната кутия, която предлагала два варианта – 200 или 230 км/ч. От място до 100 км/ч колата се ускорявала за под 6 секунди.

През 1985-а колата в напълно изправен вид заминала в Музея на техниката, а през 2000-а година преминала пълно консервиране и основен ремонт, изпълнени от възпитаници на варшавски автомобилен техникум.