Източник: www.honda.bg

Частният унгарски тим ZengőMotorsport обяви, че през следващите две години ще се състезава в Световния шампионат за туристически автомобили на ФИА (WTCC) с Honda Civic WTCC. Колата ще бъде пилотирана от унгареца НорбертМихелиц.

Уилям де Бракелер, мотор спорт мениджър на Honda Motor Europe Ltd., заяви: „Ние винаги сме били готови да подготвяме Civic WTCC за частни отбори и за нас е голямо удоволствие да работим с тима. ZengőMotorsport е изключителен професионален отбор, а Норберт ихелиц е уважаван и талантлив пилот. Ние наистина сме поласкани от тяхното доверие да изберат Civic WTCC. За нас е удоволствие да разчитаме на такъв отбор, който да ни помогне в борбата за титлата при производителите, а нашата цел е да им осигурим най-добрия пакет за постигане на техните цели. Разбира се, това означава допълнително предизвикателство за нашия собствен екип. Zengő Motorsport е първият от много отбори, от и извън WTCC, които проявяват интерес от състезателния Civic WTCC. Ние с удоволствие ще правим допълнителни коли, които да са на разположение и няма да се ограничим в един частен отбор.“

Шефът и собственик на отбора Золтан Зенгьо каза: „Honda е перфектният партньор, за да постигнем нашите нови цели, а именно да се борим в световния шампионат. Искам да благодаря на Honda Hungary за тяхната помощ, а също и на всеки член на моя тим, с който съм много горд. Моята роля е да помогна на талант като Норберт Михалиц с възможно най-доброто оборудване, защото той е изключителен пилот и заслужава да кара изключителен автомобил. Затова избрахме Honda и сега е перфектното време да се качим на техния „Shinkansen” (б.р. японския скоростен влак-стрела). За нас е чест, че някъде в Япония и в Италия се прави състезателна кола на абсолютно топ ниво, за нас и за Норбет, за да можем да участваме в шампионата.“

Базата на Zengő Motorsport е в Будапеща. Отборът е създаден през 90-те години от собственика му Золтан Зенгьо и е един от водещите тимове в моторспорта в Унгария. Норберт Михелиц е водещият пилот на Zengő Motorsport и е подкрепян от тима от 2006 г. През 2008 г. той стана първият унгарски пилот в модерната ера, който се състезава в WTCC, а през първия си сезон през 2010 г. спечели надпреварата при новаците. Миналата година бе много успешна за Михелиц, защото той спечели в Хунгароринг и отличието Yokohama Driver’s Trophy.

J.A.S Motorsport ще оборудваи колата за тима със същите спецификации, каквито има заводският Honda Civic WTCC. Колата ще се задвижва от двигателя HR-412 E, направен от Honda R&D. Той е 1.6 л, 4-цилиндов с впръскване на горивото и с турбо, за който са помогнали и от Mugen. Този сезон заводският тим Honda Racing eam JAS ще стартира с две коли в WTCC, карани от Габриеле Таркини и ТиагоМонтейро.