Volvo обеща да представи девет нови и обновени модела до края на 2014-а, както и да намери замяна за ползваната досега платформа на Ford C1. Също така стана известно, че шведите нямат намерение да предложат на пазара модел по-малък от сегашния си V40.

Това обяви новият шеф на марката Хакан Самуелсон в Детройт. Според него първото съвършенно ново Volvo ще видим в края на 2014-а – второто поколение на всъдехода XC90, което ще е развито върху гъвкавата платформа SPA, след което в рамките на следващите 12 месеца ще бъдат показани осем дълбоко обновени модела.

Това не са всички новости около притежаваната от китайците стара шведска марка. Фирмата е готова за нова сериозна крачка – ако не намери партньор за разработка на собствена компактна платформа, която да смени фордовската C1, то ще трябва да я разработи сама, като за това навярно ще й помогне собственика – китайската Geely.

Заради кризата в Европа през миналата година, тя се оказа съвсем не рекордна и за Volvo по отношение на продажбите – бяха реализирани едва 421 951 коли, което е с 6% по-малко, отколкото през 2011-а. Най-продаваната кола е била D-кросовъра XC60 – 106 203 екземпляра, което надхвъля реализациите на модела за 2011-а с цели 9,3%. Това е и причината за новия курс на марката – Volvo ще залага не толкова на комбитата, колкото на кросовърите.