На 26-27.01.2013 в Мега Боулинг в Мол Русе се проведе третият турнир на ББФ за сезон 2012-2013. Този турнир беше и първият по рода си елитен турнир базиран изцяло на мачове с елиминации между 32-та най-добри играчи на България по боулинг към момента.

 

Още от първия кръг станахме свидетели на много оспорвани мачове като цели шест от тях бяха изиграни в пълните седем игри за определяне на победител( Николай Петров от БК Мега срещу генералния секретар на ББФ Диан Динев от БК Страйк Мания 4:3,Димитър Кръстев от БК Академик срещу Тихомир Ангелов от БК Максим,Варна 4:3;Борян Бинев БК Максим срещу Адонис Бекас БК Мега;Антоан Маринов от БК Страйк Мания срещу преставителя на домакините Радослав Сонев 4:3;Парашкев Богданов от БК Мега срещу пловдивчанина Тодор Личев от БК Страйкърс4:3, а в една от тях правилото за „roll off“ излъчи победител – голямата изненада на турнира Тихомир Николов от БК АТИА,който влезе поради отказване от участие на играч от основната схема, отстрани съотборника си Юли Петров.

Също така, в този кръг трима от поставените в топ 8 състезатели трябваше да напуснат надпреварата, като за сметка на това трима квалификанти прескочиха първия кръг.

 

Постепенно логиката възтържествува и на финала се срещнаха поставените под номер 1 и 4 Боян Донов от БК Магьосниците и Калоян Иванов от БК Страйк Мания. Поставеният под номер 1 Боян Донов спечели финала и с това оглави класирането за републиканския шампионат.През декември Боян Донов спечели купата при мъжете и в Акваленд Пловдив.Той усилено се подготвя за изпита си по английски език,който всички се надяваме да вземе успешно и още от тази година да стане студент в престижен американски университет,където ще продължи подготовката си по боулинг.Предвид продължаващата му работа с американския треньор Джо Словински,който е в топ 100 на най-добрите треньори в света,мислим че шансовете на Боян за успех в това начинание са големи.

Победителят подобри най-високия резултат на залата – той направи игра от 269 точки.Втората най-висока игра на турнира отново бе направена от представител на БК Магьосниците – Бранислав Сергиевски постигна 256 точки още в първия си елиминационен мач.

При жените Мария Николова от БК Мега със стабилна игра достигна до полуфиналите, където отстъпи на бъдещия шампион. Тя стартира с безапелационна победа срещу младия перспективен играч на БК Боляри – Дарин Траянов(Дарин точно преди седмица стана втори на квалификационния турнир в същата зала- на финала той тогава отстъпи на МАрина Стефанова от БК АТИА).ПОсле последователно отстрани варненеца Борян Бинев и най-младия участник – Антоан Маринов от БК Страйк Мания.С това си представяне Мария убедително оглави класирането за републиканския шампионат за жени.

Добро представяне направи и другата представителка на нежния пол – Мариана Метексинова от БК АТИА след убедителната си победа от 4:1 срещу болярина Добромир Пенчев и среден резултат 190 точки на вторият ден отпадна от Калоян Иванов с 4:1.

Другия полуфиналист – Явор Миланов от БК Академик отпадна след оспорван мач с втория в класирането – Калоян Иванов.

 

Като цяло двата дни в Русе донесоха много емоции за състезатели и зрители и преминаха при добра организация, за която основна заслуга имаха любезните домакини от боулинг център „Мега Боулинг“ Русе.Специални благодарности за Виолина Василева и Танер Сюлейманов.

 

Турнирът ще се запомни и с въвеждане на система за следене на развитието на двубоите в реално време на сайта на ББФ, която ще бъде въведена за постоянно за в бъдеще и ще помогне на всички, които се интересуват, но не са в залата, да бъдат съпричастни на случващото се. Също така финалните двубои бяха излъчени онлайн за първи път директно по livesport.bg, като ББФ ще положи усилия това да продължи и в следващите кръгове.

Красивата игра и визия на двамата финалисти разтуптя не едно и две женски сърца.Не случайно след мача Боян Донов бе изненадан от многото покани за приятелство във Фейсбук…най-вече от представителки на нежния пол.