От този ден – 29-и януари стартира летоброенето на автомобилната ера – преди 127 години немският инженер Карл Бенц получава патента DRP-37435 за триколесния си Motorwagen с ДВГ – “ за транспортно средство с мотором, работещ на бензин“.

Автомобилната наука отдавна е решила спора и безапелационно коронова Карл Бенц за баща на съвременния автомобил, не за друго, а за това, че от неговата триколка тръгва редовно серийно производство на реални автомобили, намерили истински купувачи, автомобили, носещи името му и днес.

Карл Бенц е живял дълъг и ползотворен живот – роден е на 25 ноември 1844 г. и е починал на 4 април 1929 г. През 1885 г. прави първия си автомобил Benz Motorwagen, който се пази в Мюнхен. Патент за изобретението на колата си получава на 29 януари 1886 г.

Съвремениците не оценили веднага откритието и колата не се ползвала с голям интерес за разлика от двигателите му. Те пробили и зад граница – във Франция, където се правели по лиценз от Panhard et Levassor. През 1889 г. представителят на Бенц във Франция представил триколката на изложението в Париж, където по същото време се демонстрирали автомобилите на друга немска фирма – Daimler.

През 1897 г. разработил двуцилиндров двигател с хоризонтално разположение, станал известен като „контра-двигател“. Скоро новата фирма добила признание и популярност сред купувачите в немалка част и поради високите спортни резултати на разработваните от Бенц автомобили.

Така след много години на мъки и неудачи за Карл Бенц дошло времето на радост. През 1926 г. Benz се слива с компанията Daimler и възниква фирмата Daimler-Benz, фирма съществуваща с огромен успех и днес. Карл Бенц умира на 85-годишна възраст на 4 април 1929 г. постигнал всичко, каквото човек може да иска от живота и с лаврите на баща на съвременния автомобил.