задно салто с автомобил

-Пилотът на Monster Energy – Герлен Шишери направи първото в света задно салто с автомобил

Световният Rally Raid шампион и френска знаменитост Герлен Шишери подпали склоновете на Тин и се превърна в първия човек успешно направил задно салто (бекфлип) с автомобил.

След четири години подготовка, за това на пръв поглед невъзможно начинание, Шишери изстреля своето MINI Countryman в орбита. Той закова и четирите колела, след перфектен 360 градусов флип, на осем метровата рампа при закрит опит тази сутрин.

Французинът не искаше да скача само веднъж и затова повтори каскадата пред хиляди фенове във френския курорт, по-рано тази вечер.

Докато излизаше от колата, Шишери бе обградена от екипа и феновете.

“Преди скока беше лудница” каза Шишери. “Преди началото бях сам в колата и просто трябваше да го направя, всичко бе готово.”

“Трябваше да достигна скорост от 60 километра в час и да дам пълна газ в скока, за да се получи правилната ротация. По време на скока знаех, че колата е добре балансирана и ми отне около 20 секунди, за да осъзная, че колата се е приземила на колелата си!”

От създаването на първоначалната концепция, през разработването на специалното окачване и тестовете на скока върху огромната въздушна възглавница, Шишери може спокойно да си сложи короната за най-екстремен рали пилот в света.

“Когато опитваш нещо, което никой друг не е правил до сега, стреса е много голям, но единствения начин да го направиш е да пробваш” каза уверено французина. “Това не е най-лудото нещо, което съм правил, но със сигурност е в топ три. Беше върха – искам да го направя пак!”