Ако носите очила, то знаете, че в повечето случаи днес те не са с класическите стъклени лупи, а с поликарбонатни. Те са не само значително по-леки, но и много по-устойчиви на удари от стъклените.

Пилокарбонатът се използва вместо стъклата в състезателните автомобили от години, за да се икономиса тегло, пък и са по-безопасни. Вече ясно се вижда, че и при масовите автомобили настъпва времето на стъклата от пластмаса. Така например, моделът за 2014-а година на правения в съседна Сърбия Fiat 500L ще предложи нещо подобно в част от остъкляването си, както това вече правят в някои доста по-скъпи модели като Porsche 911 GT3 и Audi R8 GT.

Стъклата в класически автомобил тежат обикновенно общо към 45 кг, но ако се използват поликарбонатни, то цифрата намалява наполовина. В днешното време, когато производителите търсят намаляване на всяко грамче в колата, заради изискванията за икономичност и безвредност към околната среда, замяната на стъклото с пластмаса е сред лесните начини за намаляване теглото на автомобилите.

Това вече е факт за задните стъкла и прозрачните панели на покривите на някои по-редки модели. Пък и щом пластмасовите странични стъкла са достатъчно добри за състезателните коли, защото да не са такива и за нормалните серийни автомобили, предлагани на пазара.

Краткият отрицателен отговор засега е заради безопасността, може би защото поликарбонатът е донякъде прекалено гъвкав и устойчив на удари. Просто сегашните изисквания за безопасност забраняват използването на поликарбонат за предни и странични стъкла, заради опасностите при запалване на колата, както и трудното му счупване в процес на спасяване на хора от потъващ автомобил.

Другият проблем на поликарбоната е възможността му за надраскване и пожълтяване с годините, нещо което ясно се вижда от налагането му за покритие на фаровете на колите от години насам. За да спрат този неприятен за собствениците процес производителите добавят блокаж на ултравиолетовите лъчи, но той не помага срещу надраскване. Другият проблем е високата цена на поликарбоната, която за една и съща площ може да е до два пъти по-висока от тази на стъклото.

С развитието на технологиите тези препятствия навярно ще отпаднат и не само от Fiat, но и от Ford вече здраво се оглеждат към новия за серийните автомобили материал, тествайки го много сериозно. Очаква се много скоро задното стъкло на следващия ван Ford Transit Connect също да е от поликарбонат.

След като автопроизводителите търсят всевъзможни начини за увеличаване на горивната икономичност на моделите си, подобни еволюционни крачки в автомобилните технологии са неизбежни.