Ален Мари Паскал Прост е най-известният френски пилот – четирикратен световен шампион във върха на моторните спортове Формула 1 – 1985, 1986, 1989 и 1993 година. Заради точното си и академично каране получава прозвището „Професора“, но той е не по-малко талантлив в останалите области на живота си, остроумен и с невероятна воля, с безстрашие към риска. Прост е носител на най-висшата награда на Франция – кавалер на почетния легион.

Прост открива моторните спортове като доста от колегите си чрез картинга, когато е още 14-годишен по време на уикенд излет със семейството си. След това печели френската и европейска титли в шампионата Формула 3, преди да се присъедини към отбора на McLaren Formula One през 1980-а на почти пределната за старт във формулата възраст 25 години. В дебюта си – Гран При на Аржентина завършва в зоната на точките, а само след година печели и първата си Гран При – на Франция, вече като пилот на Renault.

През 80-е и 90-а години на миналия век се развива историческото му съперничество с друг гений на Ф1 – Аертон Сена, но в съперничеството им отвреме на време се намесват още двама славни шампиони – Нелсън Пикет и Найджъл Менсъл. Сена му става съотборник в McLaren през 1988-а, след което идва цяла серия от противопоставяния и дори удари на пистата, едно от които – в Гран При на Япония през 1989-а дава на Прост третата му титла. На следващата година историята се повтаря пак там, но този път Прост като пилот на Ferrari, губи от Сена по същия начин.

През 1991-а Прост е уволнен от Ferrari заради публичните му критики срещу отбора, след което се присъединява към отбора на Williams, което пък принуждава Менсъл да го напусне и да отиде да се състезава в сериите CART в Щатите. През 1993-а Прост печели четвъртата си титла и напуска цирка на колела в края на годината.

През 1997-а Прост купува френския тим във Формула 1 Ligier и го ръководи под името Prost Grand Prix до банкрута му през 2002-а. Но с това не приключва кариерата му на пилот, защото се преориентира към състезанията на лед – шампионата Andros Trophy, където също отбелязва забележителни резултати, лансирайки много сериозно във Франция двата последни модела на Dacia – Duster и Lodgy с шампионски титли.