Японците са подарили на света не един и два великолепни модела, сред които и много спортни. Подготвяйки серийните модели, дизайнерите от Страната на изгряващото слънце имат много-много интересни конепти, сред които се открояват седем позабравени „самурая“. Надолу ви разказваме накратко за тях.

Nissan Trail Runner – 1997 година
Концептът Nissan Trail Runner е бил създаден за скоростно каране тип оф-роуд. Машината впечатлява с високия си просвет, големите за времето си колела с гуми 205/55 R18 и пълното задвижване, взето от Nissan Skyline GT-R. Под капака е разположен турбомотор с мощност 185 к.с. от спортния хечбек Nissan Pulsar, а в задвижването е използван вариатор с възможност за ръчно избиране на шест фиксирани предавки. Салонът на колата е със спортни седалки и ярки жълти апликации. На предното стъкло на колата се излъчва картина от рядкото за времето си устройство тип „хед-ъп“ дисплей, автомобилът е имал навигационна система и ксенонови фарове.

Honda Argento Vivo -1995-а
Японското „сребро“ японците не са сътворили сами, а с помоща на дизайнерите от бюрото Pininfarina. Автомобилът е с елегантни по италиански пропорции, а оригиналната разцветка със сребърни капаци, добавя много интересн чар на колата. Концептът има петцилиндров мотор с ходов обем 2,5 литра, разположен надлъжно и задвижване на задните колела. Блестящите капаци са алуминиеви, а останалите от стъклопластмаса. Колата е носител на награди за дизайн, но си остава без перспектива за серийно производство, заради вече утвърдения за конвейера родстър Honda S2000. Машината толкова се харесала на видния колекционер, султанът на Бруней, че поръчал директно на Пининфарина да му направи цели пет коли, но със замяна на японските агрегати от Mercedes-Benz SL73 AMG – окачване, спирачки, предавателна кутия и мотор V12, 7,3 литра.

Mitsubishi HSR-II – 1989-а
Концептът Mitsubishi HSR-II всъщност е изпитателна лаборатория на колела. Става дума за цяла серия от шест поколения концептуални коли HSR (Highly Sophisticated-transport Research ), в които компанията е отработвала перспективни технологии. Машината е имала мотор 300 к.с., V6 с два турбокомпресора, развивала е максимална скорост над 320 километра в час, а най-интересните й елементи са активните аеродинамични елементи, като двата активни спойлера отзад, работещи независимо един от друг, активен заден дифузор, преден сплитър и странични елементи. Коефициентът на челно съпротивление е можело да варира от 0,20 до 0,40. Автомобилът разпознава хоризонталната маркировка, пътните знаци и препятствия, използвайки видео-инфрачервена камера и ултразвукови сонари, и може да върви в почти автоматичен режим.

Dome Zero -1978-а
Компанията Dome Co. Ltd е била създадена от японския бизнесмен Минору Хаяши, който мечтаел да прави японски суперколи. Автомобилът е построен в модния за времето си клиновиден стил и с разполагане на мотора в габарита на межуосието. Машината имала шестцилиндров, редови мотор от Nissan с мощност 145 к.с., въртящ момент от 226 Нм и петстепенна механична предавателна кутия. Теглото на колата било едва 920 килограма, което я правело много бърза и пъргава за времето си с показатели близки до тези на Porsche 911. Но Хаяши имал проблеми с производството – отначало не можал да сертифицира колата в Япония и решил да я прави само за експорт. За да й направи нужната реклама я пуснал за участие в прочутото състезание 24 часа на Льо-Ман. През 1979-а Dome Zero не завършил надпреварата, а в 1980-а финиширал последен и с това била приключена историята му.

Suzuki GSX-R/4 – 2001-а
До неотдавна в Япония имаше строги ограничения, забраняващи пускането на вътрешния пазар на леки коли с мощности над 280 „кончета“. Но леките спортни коли не били забранени и затова на пазара там има доста подобни спортни малолитражки,сред които впечатлява концептът Suzuki GSX-R/4. Той е по японски малък – само 3,5 метра на дължина, моторът му бил от мотоциклет – 1300-кубища, редови, четирицилиндров от легендарния модел на марката GSX-1300R Hayabusa с мощност 173 к.с. и максимален въртящ момент от 138 Нм. Моторът се развъртал до 11 000 оборота в минута, като ускорявал колата с маса от 640 килограма от място до 100 км/ч за 6,3 секундыи и до максимална скорост от 226 километра в час. В серия GSX-R/4 не влиза, но малко по-късно от компанията предлагат едномалковия шампионат за писта Formula Hayabusa със същия мотоциклетен мотор.

Yamaha OX99-11 – 1992 -а
Това е още един автомобилен концепт, дело на мотоциклетен производител, но дори още по-“опасен“. Колата на Yamaha развивала фантастичните 350 километра в час и се ускорявала от място до 100 км/ч за не по-малко фантастичните 3,2 секунди. Двигателят не бил мотоциклетен, а модифициран за пистова формула V12 с ходов обем 3,5 литра. Мощността му достигала 400 к.с. при 10 000/мин. Панелите на купето били от алуминий и заради това колата тежала само 1150 килограма. Сред интересните й особености била формулата на местата тип тандем – 1+1 със сядане един зад друг на пътниците и изящното предно антикрило. Автомобилът бил с много сериозни шансове за серийно производство, но в крайна сметка се отказали заради непоносимо високата крайна пазарна цена от 800 000 долара и били направени едва три екземпляра.

Mazda RX-500 1970-а
В историята на автомобила отдавна се е наложила неразривната връзка Mazda- роторен двигател на Ванкел. Концептът RX-500 къщо имал такъв мотор с ходов обем едва 491 кубически сантиметра, но развивал максимална мощност от 247 к.с.! Машината била изключително лека – 850 кг, заради стъклопрастмасовото си купе. Била е и много аеродинамична, което й позволявало да вдига максимална скорост от 240 километра в час. Една от интересните особености на концепта е била смяната на цвета на задните светлини с което се показвало дали машината се ускорява, спира или върви равномерно.